454551
454551
454551
454551
454551

EU i Kanada u ponedjeljak navečer odlučuju o summitu o potpisivanju CETA-e

  • , 23.10.2016., 14:43
  • Autor:
  • komentara

Europska unija i Kanada u ponedjeljak navečer odlučit će hoće li održati summit o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), koje je predviđeno za četvrtak u Bruxellesu, rekao je za AFP neimenovani europski izvor.

 
 
 
 
Europski i kanadski čelnici odlučuju hoće li potpisati sporazum (Foto. AFP)
Europski i kanadski čelnici odlučuju hoće li potpisati sporazum (Foto. AFP)

"Sutra poslijepodne ili navečer... predsjednik Europskog Vijeća Donald Tusk telefonom će razgovarati s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom kako bi se odlučilo hoće li se sastanak na vrhu održati", rekao je izvor.

"S obzirom na to da se radi o četvrtku... ako Belgija nije u mogućnosti odgovoriti može li jamčiti da će potpisati sporazum, jasno je da Tusk neće sazvati sastanak te da se on neće održati, kao i to da nema fiksnoga datuma za održavanje novoga sastanka na vrhu"; rekao je izvor.

"Odluku će zajednički donijeti Tusk i Trudeau i uvelike će ovisiti o tome što će Tusku kazati belgijski premijer Charles Michel", kazao je izvor, dodavši da je prije razgovora s Trudeauom, Tusk telefonom razgovarao i sa Charlesom Michelom koji će mu odgovoriti može li Belgija sporazum potpisati u četvrtak".

Europska povjerenica za socijalna pitanja i zapošljavanje Marianne Thyssen u nedjelju je rekla kako se nada potpisivanju Sporazuma o slobodnoj razmjeni između EU-a i Kanade, kako je predviđeno - u četvrtak, a predsjednik belgijske frankofone Socijalističke stranke Elio Di Rupo u to ne vjeruje.

"Mislim da je potrebno uistinu nekoliko dana da bi se sporazum zaključio... Računam ovdje na valonske zastupnike, na valonski parlament, na sve one koji su odgovorni", rekla je belgijska povjerenica.

No nekadašnji belgijski premijer i predsjednik stranke čiji je član i Paul Magnette, valonski čelnik koji se protivi sporazumu, kazao je kako "ne vjeruje da će biti moguće potpisati CETA-u u četvrtak. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se