444704
444704
444704
444704
444704

EU dao Poljskoj tri mjeseca da provede mjere za zaštitu vladavine zakona

  • , 27.07.2016., 16:11
  • Autor:
  • komentara

Europska komisija pozvala je Poljsku da u iduća tri mjeseca provede mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, a taj je potez uslijedio nakon mjeseci besplodnih diplomatskih napora otkako je poljska Stranka prava i pravde nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.

 
 
 
 
EU (Foto: AFP)
EU (Foto: AFP)

Europska komisija je pozvala u srijedu Poljsku da u iduća tri mjeseca provede mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, pojačavši pritisak na euroskeptičnu poljsku vladu da poštuje demokratske standarde EU-a.

Taj je potez uslijedio nakon mjeseci uglavnom besplodnih diplomatskih napora otkako je poljska Stranka prava i pravde (PiS) pobijedila na izborima u listopadu prošle godine i nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.

Nakon pritiska EU-a i Sjedinjenih Država, poljski parlament je prošli tjedan usvojio novi zakon o Ustavnom sudu, ali nije uklonio sve sporne dijelove zbog kojih je Bruxelles zabrinut.

"Unatoč dijalogu s poljskim vlastima koji se vodio od početka godine, Komisija smatra da glavna pitanja koja ugrožavaju vladavinu zakona u Poljskoj nisu riješena", izjavio je Frans Timmermans, zamjenik čelnika Europske komisije, na tiskovnoj konferenciji.

Dodao je da je Komisija poduzela novi korak u disciplinskom postupku protiv Poljske vezano za vladavinu zakona. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se