Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačan pritisak na poljsku vladu

EU dao Poljskoj tri mjeseca da provede mjere za zaštitu vladavine zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija pozvala je Poljsku da u iduća tri mjeseca provede mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, a taj je potez uslijedio nakon mjeseci besplodnih diplomatskih napora otkako je poljska Stranka prava i pravde nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.

Europska komisija je pozvala u srijedu Poljsku da u iduća tri mjeseca provede mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, pojačavši pritisak na euroskeptičnu poljsku vladu da poštuje demokratske standarde EU-a.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način" Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu

Taj je potez uslijedio nakon mjeseci uglavnom besplodnih diplomatskih napora otkako je poljska Stranka prava i pravde (PiS) pobijedila na izborima u listopadu prošle godine i nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.

Nakon pritiska EU-a i Sjedinjenih Država, poljski parlament je prošli tjedan usvojio novi zakon o Ustavnom sudu, ali nije uklonio sve sporne dijelove zbog kojih je Bruxelles zabrinut.

"Unatoč dijalogu s poljskim vlastima koji se vodio od početka godine, Komisija smatra da glavna pitanja koja ugrožavaju vladavinu zakona u Poljskoj nisu riješena", izjavio je Frans Timmermans, zamjenik čelnika Europske komisije, na tiskovnoj konferenciji.

Dodao je da je Komisija poduzela novi korak u disciplinskom postupku protiv Poljske vezano za vladavinu zakona. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene