Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekretnica u Europi?

EU dala snažnu potporu Francuskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice Europske unije jednoglasno su podržale zahjev Francuske da se aktivira članak Ugovora Europske unije o uzajmoj obrani i pomoći, izjavila je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Danas su zemlje članice jednoglasno dale snažnu potporu i izrazile spremnost da pruže traženu pomoć", rekla je Mogherini na konferenciji za novinare.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian u utorak je službeno na sastanku ministara obrane podnio zahtjev da se aktivira članak 42.7 Ugovora Europske unije, koji govori o uzajmnoj obrani i pomoći u slučaju kada to zatraži jedna napadnuta članica.

Taj članak Ugovora nikada nije korišten u povijesti EU-a. Francuski predsjednik Francois Hollande je najavio da će tražiti potporu nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 29 osoba.
Ministri obrane nisu donijeli nikakvu formalnu odluku.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je rekao da će izražena potpora poslužiti kao osnova za bilateralne razgovore s ostalim članicama kako bi se vidjelo što svaka od njih može ponuditi Francuskoj.

Dodao je da bi ta potpora mogla biti korištena u francuskoj intervenciji u Siriji ili u drugim područjima. (Hina)

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene