Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 2013.

EU će povećati proračun za još 3,9 milijarda eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Države članice EU-a dogovorile su da će deblokirati 3,9 milijarda eura za podmirivanje proračunskih obveza u ovoj godini, što će omogućiti konačno glasovanje Europskog parlamenta 23. listopada o europskom proračunu za razdoblje od 2014. do 2020.

Odluku su donijeli stalni predstavnici 28 država članica EU-a na sastanku u ponedjeljak, a još je trebaju formalno usvojiti nadležni ministri, objavilo je Vijeće EU-a.

Isplatu toga novca tražio je Europski parlament da bi 23. listopada mogao glasovati o proračunu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. Predsjednik odbora za proračun Europskog parlamenta Alain Lamassoure zaprijetio je da će u suprotnom odgoditi to glasovanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan Europski parlament Politička scena EU-a Desničarski val prijeti promjenama u Europskom parlamentu: Hoće li krajnja desnica preuzeti kontrolu nad političkim smjerom EU-a?

>>EU: Postignut okvirni dogovor o proračunu 2014.-2020.

Glasovanje 23. listopada trebalo bi okončati višemjesečno natezanje Europskog parlamenta i država članica o definiranju proračunskog okvira EU-a za idućih sedam godina. Još uvijek se pregovara o nekoliko zahtjeva Europskog parlamenta.

Europski parlament nije želio pregovarati o Višegodišnjem financijskom okviru (MFF) dok države članice ne odobre rebalans proračuna za ovu godinu u iznosu od 11,2 milijarda eura kako bi se platili zaostali računi koji proizlaze iz ranije preuzetih obveza. Države članice isplatile su ovog ljeta prvu tranšu od 7,3 milijarda, a sada je dogovorena isplata preostalih 3,9 milijarda.

Proračun za ovu godinu izglasovan je u prosincu prošle godine u visini od 133 milijarda eura, a Komisija je kasnije predložila da se poveća za 11,2 milijarda eura. To je najveći mogući iznos koji je Komisija mogla predložiti bez mijenjanja sedmogodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2007.-2013., za što bi bila potrebna suglasnost svih država članica.

Čelnici EU-a dogovorili su u veljači ove godine nakon teških pregovora višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2014.-2020. u iznosu od 960 milijardi eura. Europski parlament je 13. ožujka izglasovao rezoluciju u kojoj nije doveo u pitanje gornji iznos dogovoren na razini šefova država ili vlada, ali je zatražio bitne promjene u strukturi proračuna, veću fleksibilnost između proračunskih stavki i mogućnost revizije negdje u sredini slijedećeg proračunskog razdoblja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene