Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijes zbog referenduma

'Trebalo je Grčku odmah izbaciti iz eurozone!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najava grčkoga premijera da će o paketu pomoći EU raspisati referendum razbjesnila je i domaću oporbu i partnere iz EU.

Oni su se mjesecima dogovarali o spašavanju Grčke iz dužničke krize, pri čemu je izazvan pad na burzama i zabrinutost na tržištima diljem svijeta. Njemačka je izrazila bijes i razočaranost iznenadnom odlukom Georgea Papandreua da o najnovijem paketu pomoći raspiše referendum, a neki kažu kako bi ta odluka mogla gurnuti Grčku iz eurozone.

Papandreu je svoju odluku objavio sinoć, manje od tjedna nakon što su se europski čelnici uspjeli dogovoriti o drugome paketu pomoći za Grčku. ‘To je još jedan dokaz da je bila pogreška što Grčka nije odmah izbačena iz eurozone’, rekao je Wolfgang Gerke, profesor bankarstva i predsjednik organizacije Bavarski financijski centar.

Rainer Bruederle, predsjednik parlamentarnog kluba zastupnika njemačkih liberala koji su u vladajućoj koaliciji s demokršćanima Angele Merkel drži kako se Atena nastoji ‘izmigoljiti’ iz dogovora teškog 130 milijarda eura koji zahtijeva i oštre rezove i teške mjere štednje.

EU-ov paket predviđa novi zajam od stotinu milijarda eura i otpis 50 posto grčkog duga u privatnom sektoru. U Grčkoj ne prestaju veliki prosvjedi protiv vladinih mjera štednje. Papandreu kaže kako njegova vlada ima povjerenja u prosudbu grčkih glasača. ‘Odluka grčkoga naroda za nas će biti obvezujuća’. Bit će to prvi referendum u Grčkoj od 1974. kad je nekoliko mjeseci nakon pada vojne hunte ukinuta monarhija.

Pročitajte i ovo Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba" Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica"

Većina Grka ima negativno mišljenje o paketu pomoći

Da bi dobio paket pomoći, grčki je premijer prošli tjedan pristao na brojne mjere štednje koje sad dovodi u pitanje, a List ‘To Vima’ je objavio rezultate ankete po kojima većina Grka, njih oko 60 posto, o novome EU-ovu paketu ima negativno mišljenje. Paket, između ostaloga, predviđa:

- za svih 700.000 državnih službenika uvodi se nov sustav isplate plaća i unapređivanja;

- nova smanjenja plaća i ukidanje mnogih bonusa u javnome sektoru;

- otprilike 30.000 radnika u javnom sektoru privremeno prestaje raditi, dobiva 60 posto plaće i ima rok od godinu dana da nađe posao ili ih čeka otkaz;

- prekida se pregovaranje o plaćama;

- smanjuju se mirovine veće od tisuću eura;

- drugi rezovi u mirovinama i otpremninama;

- godišnja neoporeziva osnovica smanjena je s 8000 na 5000 eura.

I čelnik grčke oporbe je odbacio zamisao premijera Georgea Papandreua da raspiše referendum i zatražio je umjesto toga raspisivanje prijevremenih izbora. ‘Izbori su nužni’, rekao je konzervativni čelnik Antonis Samaras nakon sastanka s grčkim predsjednikom Karolosom Papuliasom i dodao kako će njegova stranka Nova demokracija učiniti sve da izbjegne takve ‘Oportunističke eksperimente’. Glasnogovornik konzervativne oporbe Janis Mikelakis napao je Papandreua: ‘Ne zna upravljati pa umjesto da se časno povuče, on sve diže u zrak’, rekao je.



O referendumu Papandreu nije obavijestio ni ministra financija Evangelosa Venizelosa, kazao je jedan grčki vladin dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan. ‘Venizelos nije imao pojma za referendum. Premijeru je potom rekao da mora o tome obavijestiti strane partnere i rano ujutro im je napisao pismo’, rekao je taj dužnosnik. Venizelos je sudjelovao u pregovorima s EU-om, MMF-om i bankama. On je u utorak ujutro razgovarao s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom, čelnikom Instituta za međunarodne financije Josefom Ackermannom, potpredsjednikom Europske komisije za monetarne poslove Ollijem Rehnom i šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda za grčku Poulom Thomsenom, rekao je taj dužnosnik, a sve ‘ne bi li spasio... dogovor o paketu pomoći Grčkoj’.

Venizelos je, javlja Reuters, tijekom jutra završio u bolnici zbog bolova u želucu, ali se očekuje da će kasnije tijekom dana biti pušten. Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je kako Papandreuova iznenadna odluka ‘stvara nesigurnost’ na burzama. ‘To je neočekivan izbor koji stvara nesigurnost uoči važnog sastanka (zemalja skupine) G20 u Cannesu’, rekao je Berlusconi.

Irska, koja je već prihvatila paket pomoći, napada Papandreuovu ideju. ‘Prošlotjedni summit bio je posvećen nesigurnosti u eurozoni... A ova je bomba bačena samo nekoliko dana poslije’, rekla je ministrica za europske poslove Lucinda Creighton. ‘Bit će mnogo opravdana bijesa zbog toga’, dodala je. ‘Bude li referenduma, možemo zdravorazumski zaključiti da Grci neće prihvatiti ovako oštre mjere štednje. Možemo također zaključiti da će se nakon toga sve srušiti’, rekao je Howard Wheeldon, viši strateg u BGC-u u Londonu.

'Situacija je napeta'

Dobitnik Nobela za ekonomiju Christopher Pissarides jednako je pesmističan. ‘U slučaju da Grci kažu 'ne' odmah mogu proglasiti bankrot. Ne vidim ih tada više u eurozoni’, kazao je. ‘Situacija je napeta jer će to, zapravo, biti grčko izjašnjavanje o ostanku u eurozoni’, kazao je finski ministar vanjskih poslova Alexandar Stubb.

Van Rompuy i Barroso očekuje da Grčka provede dogovor

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso telefonski su razgovorali s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom o najavi referenduma o novom paketu pomoći Europske unije te izrazili uvjerenje da će Grčka poštovati obveze koje je u tom pogledu preuzela.

'Primili smo na znanje najavu grčkih vlasti o održavanju referenduma. Uvjereni smo da je dogovor (postignut na summitu eurozone) najbolji za Grčku. U potpunosti vjerujemo da će Grčka poštovati preuzete obveze u vezi s eurom i međunarodnom zajednicom', kaže se u zajedničkoj izjavi Van Rompuy i Barrosa.

'To je ucjena'

Najava o referendumu nije dobro primljena niti na atenskim ulicama. ‘To je ucjena’, rekla je jedna prodavačica. ‘Apsurdno. Sada hoće da mi odlučujemo, nama prebacuju lopticu, a nije li to njihova odgovornost? To su trebali napraviti na početku uvođenja kriznih mjera, a ne sada’, dodao je lokalni turistički kojeg je Reuters zamolio za izjavu.

Na svjetskim su burzama cijene dionica u utorak su oštro pale nakon šokantne vijesti da će Grčka održati referendum o novom paketu pomoći Europske unije, što je izazvalo sumnje u uspjeh prošlotjednog dogovora europskih lidera o suzbijanju dužničke krize. Ulagači se plaše da bi referendum mogao potkopati plan EU-a o suzbijanju dužničke krize, dogovoren prošli tjedan, koji među ostalim predviđa novi međunarodni zajam Grčkoj od stotinu milijarda eura i otpis 50 posto njezina duga bankama.

Ta Papandreuova odluka mogla bi rezultirati novim parlamentarnim izborima, pa i bankrotom Grčke, ako Grci, bijesni zbog oštrih mjera štednje, na referendumu odbace taj dogovor, kažu analitičari. Zbog toga su na početku današnjeg trgovanja oštro pale i cijene dionica na europskim burzama. Na valutnim je tržištima euro pod pritiskom zbog obnovljenih strahovanja od dužničke krize. Tečaj europske valute potonuo je u utorak više od 1 posto, na 1,3695 dolara.

Još prošli četvrtak, nakon dogovora europskih lidera o planu za suzbijanje dužničke krize, euro je vrijedio 1,4240 dolara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene