Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Etiopska vojska granatira glavni grad Somalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Etiopska vojska napreduje prema glavnom gradu Somalije Mogadišu i mogla bi ga zauzeti u idućih 24 do 48 sati, rekao je izaslanik Somalije u Etiopiji Abdikarin Farah.

"Etiopske snage su na putu prema Mogadišu. Sad su na oko 70 kilometara od njega i, bude li moguće, zauzet će ga u idućih 24 do 48 sati", rekao je Farah, dodavši kako je etiopska vojska, zajedno s borcima odanim somalskoj vladi dosad zauzela 17 gradova u Somaliji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analitičari: 'Etiopija je postala američka marioneta' Slika nije dostupna Al-Qaida poziva islamiste da napadnu etiopske snage

Etiopija je obećala zaštititi slabu somalsku vladu od islamista čija je baza u Mogadišu. Nakon tjedan dana topničkih i minobacačkih okršaja dviju strana, sukob je prerastao u otvoreni rat u kojem su već poginule stotine ljudi. Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) prioopćio je da dosad ima više od 800 ranjenih i da su tisuće civila u bijegu na somalskim cestama.

Islamske borce u povlačenju u utorak su napali etiopski borbeni zrakoplovi, ali islamisti, unatoč povlačenju koje somalska vlada već naziva djelomičnom pobjedom, tvrde da je riječ o taktičkom pregrupiranju i najavljuju da će rat dugo trajati.

"Dva zrakoplova izvela su snažne napade u posljednjih pola sata. Mogu potvrditi da ima troje poginulih", rekao je jedan islamistički borac.

Etiopija je u nedjelju pokrenula napad na moćni islamistički pokret Somalije slanjem borbenih zrakoplova preko granice i bombardirajući nekoliko gradova. Vijeće islamskih sudova Somalije obećalo je da će istjerati vojnike Etiopije, uglavnom kršćanske zemlje koja pruža vojnu potporu somalijskoj vladi koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Etiopija i SAD tvrde da islamiste, pod čijim je nadzorom veći dio južne Somalije, uključujući i Mogadiš koji su zauzeli u lipnju, podupiru al-Qaida i Eritreja, tradicionalni neprijatelj Etiopije.

Ulazak Etiopije u sukob u Somaliji u diplomatskim je krugovima izazvao bojazan da će se u rat uključiti i Eritreja, na strani islamista.

"Ovo što se događa u Somaliji je vrlo, vrlo opasno i imat će
posljedice na cijeli Rog Afrike", rekao je eritrejski ministar
informiranja Ali Abdu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene