Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka 243 metra

Gradila se 9 godina: Brana Gibe III trn je u oku aktivistima i UNESCO-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Etiopija je u subotu otvorila novu megabranu čija je izgradnja dio političke težnje te države da svoju proizvodnju energije temelji na hidroelektranama, unatoč prosvjedima zaštitnika okoliša.

'Elektrana Gibe III, izgrađena na jugozapadu države, u idućih će pet godina proizvesti 15 tisuća megawatta struje', rekao je premijer Hailemariam Desalegn na državnoj televiziji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija na ulicama Cijela županija ostala bez struje: Službe rade na otklanjanju kvara Slika nije dostupna Gradnja pod upitnikom Zmajlović: Moramo se zapitati je li nam je važnija Ombla ili bioraznolikost?

Visoka je 243 metra, gradila se devet godina i treća je po veličini u Africi, prenosi AFP.

Branu kapaciteta za proizvodnju 1,870 megawatta struje, koja je stajala 1,7 milijarda dolara, na rijeci Omo izgradila je talijanska tvrtka Salini. Električne je sustave ugradila kineska tvrtka DongFang Electric, a kineski kapital je i financirao njezinu izgradnju, u iznosu od oko 60 posto.

Aktivisti za zaštitu okoliša upozoravaju da takve brane smanjuju protok sedimenata i uništavaju ekološki produktivna poplavna područja koja su korisna zemljoradnicima, stočarima, ribama i sisavcima.

"Klimatske promjene i ekološka degradacija mogle bi dovesti do toga da etiopske brane generiraju puno manje energije nego što se očekuje. Brana Gibe III mogla bi se pokazati kao riskantan ekonomski potez za jednu od najsiromašnijih svjetskih država", istaknula je 2013. organizacija Međunarodne rijeke.

Aktivisti upozoravaju i da će taj projekt dramatično smanjiti protok do jezera Turkana koje 80 posto svoje vode dobiva iz rijeke Omo, piše AFP.

Životi stotina tisuća ljudi koji žive od te rijeke i jezera će biti pogođeni, upozorio je UNESCO.

UNESCO i Human Rights Watch su ranije optužili etiopsku vladu da protjeruje ljude iz doline Oma kako bi dobila zemlju za državno vođene plantaže šećerne trske, dodaje AFP.

Kapacitet etiopske proizvodnje struje u zadnja je dva desetljeća narastao sa 180 na 5000 megawatta. U sklopu njezine ambiciozne politike izgradnje hidroelektrana već je dovršeno 15 brana.

Očekuje se da će iduće godine biti dovršena etiopska Velika renesansna brana, najveća u Africi, čime će kapacitet te države narasti na 11.000 megawatta.

Etiopija je prošle godine bila najbrže rastuća svjetska ekonomija, s rastom od 10,2 posto, no Međunarodni monetarni fond predviđa da će zbog najgore suše u 30 godina ta brojka 2016. pasti na 4,5 posto, prenosi AFP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene