Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar odlazi iz Vlade?

Erjavec: 'Janša je nervozan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je razočaranje nastupom premijera Janeza Janše koji jerekao da njegova vlada i dalje ima pune ovlasti iako je izgubila većinu u parlamentu.

'Ova kriza će se razriješiti, ali premijer pokazuje znakove nervoze', rekao je Erjavec novinarima pred krizni sastanak Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) kojoj je na čelu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Procijepljenost je preniska'' Susjedi bilježe rekordan broj zaraženih ovog ljeta: Ako se trend nastavi, iz zelene ulaze u narančastu zonu Karl Erjavec (Foto: AFP) Trajat će cijeli dan Rasprava u slovenskom parlamentu: Hoće li na tajnom glasanju pasti Janšina Vlada

Nakon što je iz Janšine vlade svoja dva ministra već povukla Građanska lista (GL), na taj se korak, potvrdio je Erjavec novinarima, priprema i DESUS. Vodstvo stranke svoju će odluku o izlasku iz vlade donijeti početkom idućeg mjeseca, a Erjavec i ministar zdravstva Tomaž Gantar vladu bi napustili 22. veljače, s time da bi do 8. ožujka kao ministri u ostavci obavljali tekuće poslove.

Za sada, DESUS rasplet krize vidi u prijevremenim izborima ili u formiranju prijelazne vlade, ali potonje rješenje smatra upitnim.

Erjavec je prošlog tjedna izjavio kako vjeruje da bi do 8. ožujka slovenski parlament na zasjedanju koje tada završava mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor, ali kako je dodao uvjet za to i dalje ostaje da hrvatska vlada omogući povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke Zagreb. Hrvatska to ne isključuje ako se u međuvremenu nađe rješenje za dio obveza Ljubljanske banke prema starim hrvatskim deviznim štedišama, o čemu će u utorak idućeg tjedna u Ljubljani ponovo razgovarati stručnjaci za to pitanje na obje strane, Zdravko Rogić i France Arhar.

>> Počeo raspad Janšine vlade, ulazak Hrvatske u EU neizvjestan

Potrebu da se u parlamentu bez obzira na krizu postigne što veća suglasnost o mogućoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om Janša je na konferenciji za novinare iznio kao jedan od argumenata zašto ne želi odstupiti kao premijer i zašto po njegovu mišljenju izlaz iz sadašnje situacije ne predstavljaju niti prijevremeni izbori. Hrvatski pristupni ugovor potrebno je ratificirati dvotrećinskom većinom koju sama vlada ne može osigurati, a nitko ne želi da to pitanje bude uključeno u kampanju pred nove izbore, upozorio je Janša.

Što s pitanjem Ljubljanske banke?

Slovenski je premijer u vezi s pitanjem tužbi protiv Ljubljanske banke za staru deviznu štednju u Hrvatskoj ponovio tumačenje kako je stara devizna štednja 'sukcesijsko pitanje', te da se Hrvatska na to obvezala sukcesijskim sporazumom sljednica bivše Jugoslavije kao i na to tako gleda i Europska unija. Zato u vezi mogućeg povrata tih sredstava na teret Slovenije 'ne dolaze u obzir nikakvi dodatni zahtjevi', pojasnio je Janša.

Što se tiče činjenice da slovenska vlada još nije potvrdila podnesak za Arbitražni sud koji će rješavati granični prijepor Hrvatske i Slovenije, Janša je rekao da vjeruje kako je moguće da Slovenija svoje dokumente arbitraži preda u roku 11. veljače, ali da je to u sadašnjoj političkoj situaciji postalo neizvjesno jer je potrebna suglasnost svih političkih snaga, budući da će je arbitraža stvar koja će imati 'povijesne posljedice za državu'. O slovenskom podnesku s definicijom graničnog prijepora koji su godinu dana pripremali slovenski stručnjaci trebat će odlučiti parlament, rekao je Janša, na pitanje novinara 'Dela' koji je objavio da neke stranke u Janšinoj koaliciji traže da Slovenija u arbitražnim dokumentima predstavi želju da se kopnena granica uz more premjesti na rt Savudrije.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec reagirao je u četvrtak popodne na izjavu Janše koji je sadašnji prijedlog podneska za arbitražu na kojemu je radilo ministarstvo vanjskih poslova usporedio s 'loše napisanom zadaćom', posebno kad je rijeć o načinu na koji se u podnesku definira granični prijepor.

U izjavi novinarima, Erjavec je rekao da su Janšine ocjene netočne. 'Prijedlog podneska je pripremljen profesionalno. Morate znati da nas na arbitraži zastupa najbolji odvjetnik na svijetu, Allain Pellet. On je dobio sve sporove koje je vodio na arbitražama, a mi se za arbitražu pripremama po njegovim uputama', rekao je Erjavec. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene