Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Erdogan: Turska će sama odlučiti o akciji protiv PPK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Tayyip Erdogan kazao je kako mišljenje Washingtona neće biti presudno kada Turska bude odlučivala o tome hoće li napasti pobunjenike iz Radničke stranke Kurdistana na sjeveru Iraka.

Istoga dana predsjednik Turske Abdullah Gul u Ankari je upozorio da zemlja gubi strpljenje te će odgovoriti na napade pobunjenika koji se kriju na sjeveru Iraka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Slika nije dostupna Turski ministar otputovao u Bagdad

'Iako poštujemo teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka, Turska
gubi strpljenje i neće trpjeti korištenje iračkog teritorija za
terorističke aktivnosti', rekao je predsjednik Gul.

Turska zamjera središnjoj iračkoj vladi u Bagdadu i SAD-u da ne priječe napade kurdske gerile.

'Želimo da protiv pobunjenika SAD djeluje zajedno s Turskom, koja je SAD-u saveznica u NATO-u', rekao je premijer Erdogan tijekom posjeta Rumunjskoj, ne pojasnivši misli li na zajedničku vojnu operaciju.

'SAD ne žele da izvodimo operacije preko granice. No mi smo ti koji o tome odlučujemo', rekao je Erdogan i dodao 'Kao strateški saveznik Turske, SAD mora djelovati zajedno s Turskom', kao što je bilo u Afganistanu.

Turski nacionalisti optužuju Erdogana i vladu da su premekani prema teroristima, a nezadovoljstvo su izrazili prosvjedima nakon što su u nedjelju gerilci s iračkog teritorija napali i ubili 12 turskih vojnika.

Druga po veličini u NATO-u, turska vojska nagomilala je 100.000 vojnika, tenkove, topništvo, borbene zrakoplove i helikoptere uz granicu s Irakom, spremna za napad velikih razmjera, a u srijedu je njezino zrakoplovstvo i tuklo položaje kurdskih pobunjenika, ali samo unutar Turske, uz granicu s Irakom.

NATO i SAD istoga su dana pohvalili Ankaru za dosad pokazanu suzdržanost. 

Danas se oglasila pokrajinska, autonomna vlada iračkog
Kurdistana, odbacivši tvrdnje kako na njezinu teritoriju postoje centri za obuku PKK-a.

'Ako (irački) premijer Nuri al-Maliki znade gdje se nalaze ti centri, neka ih sam zatvori', rekao je glasnogovornik pokrajinske kurdistanske vlade aludirajući na al-Malikijevo obećanje kako će zatvoriti centre za obuku pobunjenika.

Washington i Bagdad strahuju da bi veća turska vojna operacija na sjeveru Iraka dodatno destabilizirala dijelove Iraka u kojima vlada relativan mir, ali i širu regiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene