Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritizirao pretjeranu upotrebu sile

Erdogan potvrdio da Turska odbacuje antisemitizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da njegova zemlja u potpunosti odbacuje antisemitizam i naglasio da je Turska spremna i dalje posredovati u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, objavile su svjetske agencije.

Turski je premijer u četvrtak na Gospodarskom forumu u švicarskom gradu Davosu zbog vrlo oštre rasprave s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom naglo napustio taj skup i vratio se u Tursku. No danas je naglasio kako kritiziranje Izraela nije antisemitizam te da njegova zemlja jamči sva prava i sigurnost tamošnje židovske zajednice.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

'Antisemitizam nikad nije postojao u povijesti ovog naroda i ove zemlje', izjavio je Erdogan pred članovima parlamentarne skupine njegove stranke Pravde i razvitka, ustvrdivši da antisemitizam, koji je nazvao 'zločinom protiv čovječnosti', ne može biti u zemlji kojom upravlja njegova vlada.

Mala židovska zajednica u Turskoj, s oko 23 tisuće pripadnika, zabrinula se za vlastitu sigurnost nakon izraelske ofenzive u Pojasu Gaze koja je izazvala brojne skupove potpore Palestincima i nekoliko izoliranih napada na njezine članove, zbog čega su u kontaktu s turskom policijom i parlamentom.

'Jamčimo njihovu sigurnost i njihove živote', kazao je Erdogan, a židovska je zajednica nakon tog izdala priopćenje u kojemu pozdravlja njegovu osudu antisemitizma, ali i ističe snažnu antisemitsku retoriku na nekim TV-postajama u Turskoj. 

Spremni na daljnja posredovanja

Zbog velikoga broja civilnih žrtava predsjednik turske vlade gotovo je svaki dan oštro napadao izraelsku ofenzivu, tako da mu je dio turskog tiska predbacivao da je stao na stranu islamističkog pokreta Hamasa koji nadzire Pojas Gaze i koji je, po izraelskim tvrdnjama, bio meta napada. Erdogan je višekratno ponovio da te kritike nisu bile upućene židovskom narodu općenito, nego metodama i pretjeranoj uporabi sile kojima se služi izraelsko vodstvo.

Erdogan je parlamentarcima iz svoje stranke rekao da je Turska spremna i dalje posredovati između Izraela i Palestinaca, istaknuvši kako ga je to u ponedjeljak u telefonskom razgovoru zamolio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. 'Budu li strane to zatražile, ponovno ćemo preuzeti posredničku misiju. Uloga posrednika ne priječi nas da govorimo istinu. Ne kritiziramo samo Izrael već svakoga, uključivo Hamas', naglasio je turski premijer.

Turska je većinski muslimanska zemlja, ali sa svjetovnim uređenjem, koja je članica NATO-a i ima snažne vojne i trgovačke veze s Izraelom. Pomogla je u postizanju primirja i prekidu Hamasovih raketnih napada na Izrael koji su, po izraelskim tvrdnjama, bili uzrokom ofenzive na Pojas Gaze. Predvodila je i neizravne izraelsko-sirijske pregovore, a svoje je vojnike poslala i u mirovnu misiju u južni Libanon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene