Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdanje od tisuću soba

Erdogan pokazao svoju raskošnu palaču prilikom Papina posjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čitava Turska govorila je o predsjedničkoj palači, ali je nitko nije vidio sve dok ju, nakon višetjedne polemike o njezinoj raskoši i troškovima gradnje, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nije pokazao u petak u prigodi posjeta pape Franje.

Sve dosad, mediji su dobili tek nekoliko fotografija njezina impozantnog pročelja i njezina stanara ispred monumentalnog balkona s nevjerojatnom pozlatom.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom"

Oko 250 domaćih i stranih novinara iskoristilo je posjet Svetog Oca, prvog uglednog gosta, i uputilo se u to udaljeno predgrađe Ankare kako više ne bi imali sumnja u vezi s novom palačom.

Čim su ušli u krug "bijele palače", predstavnike medija budno su pratili brojni policajci i obavještajci u civilu i u odori.

Nova predsjednička palača ima tisuću soba i prostire se na 200.000 četvornih metara, što je nešto manje od polovice površine vatikanske države.

Palača zamjenjuje skromnu povijesnu zgradu na uzvisini u četvrti Cankayji, gdje od 1923. žive predsjednici Turske Republike koju je utemeljio Mustafa Kemal Atatuerk.

Za izgradnju ove veličanstvene palače potrošeno je 1,3 milijarda turskih funta ili više od 490 milijuna eura pa su je kritičari islamsko-konzervativne vlade koja je 2002. preuzela vlast u zemlji prozvali "novim Versaillesom" a neki je uspoređuju i s palačom rumunjskog diktatora Nicolaea Ceaucescua.

Stanar nove palače kratko odbacuje sve kritike. "Ova palača nije privatno vlasništvo, ona pripada Republici (...) i simbol je ugleda Turske", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je s velikim ponosom dočekao Papu iza njezine goleme željezne ograde.

Papa Franjo se vojnicima postrojenim u njegovu čast obratio na turskom s "merhaba asker!" (Dobar dan vojnici). Zatim se nasmijao kao da je iznenađen ili pak uživa u domaćim vojnim običajima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene