Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljuljani odnosi Pariza i Ankare

Erdogan: Pariz usvojio diskriminacijski, rastistički zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tekst zakona kojim se kažnjava nijekanje genocida nad armenskim narodom iz vremena Osmanskog carstva što ga je u ponedjeljak usvojio francuski parlament diskriminatoran je i rasistički, rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u utorak.

'Tekst koji je (u ponedjeljak navečer) izglasovao francuski Senat diskiminatoran je i rasistički', rekao je Erdogan zastupnicima svoje stranke Pravde i razvoja (AKP).

To glasovanje je bio 'pokolj slobodne misli', a zakon je za Tursku 'potpuno ništavan i nevažeći', rekao je Erdogan i najavio oštre sankcije Francuskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo

>>Turska prekinula političku i vojnu suradnju s Francuskom

Zakon je u Senatu usvojen u ponedjeljak navečer sa 127 glasova 'za' i 86 'protiv' čime je završen postupak u francuskom parlamentu, jer je donji dom, Nacionalna skupština zakon prihvatila u prosincu. Da bi stupio na snagu treba ga potpisati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji za to ima dvotjedni rok.

Za negiranje turskog genocida nad Armencima predviđena je jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odmah je osudilo odluku francuskog parlamenta i očekuje se da će povući svog veleposlanika iz Francuske s kojom je Turska pogoršala odnose i ranije. Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju.

>>Erdogan prijeti Parizu teškim posljedicama

Zakon o kažnjavanju negiranja genocida predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a Ankara tvrdi da je to mjera kojom Sarkozy želi pridobiti glasova 500 tisuća građana armenskog podrijetla za predsjedničke izbore 22. travnja na kojima se kani ponovo kandidirati.

Francuska je još 2001. usvojila zakon koji pokolj 1,5 milijuna Armenaca počinjen 1915. godine naziva genocidom, a tu kvalifikaciju Turska odbacuje te Armence smatra žrtvama Prvog svjetskog rata.

Turski premijer Erdogan odaslao je u utorak i oštro upozorenje iračkim vlastima optužujući ih da potiču međuvjerske sukobe.

'Irački premijer Nuri al-Maliki mora shvatiti sljedeće: ako počinjete proces sukobljavanja u Iraku u obliku vjerskog sukoba, mi nećemo moći šutjeti', rekao je Erdogan u Ankari.

Podsjetio je da Turska i Irak dijele granicu. Al-Maliki je nedavno optužio Tursku da se miješa u unutrarnja pitanja Iraka jer je Erdogan pozvao sve iračke frakcije da "poslušaju svoju savjest" i ne ulaze u međuvjerske sukobe koji bi mogli prerasti u 'bratoubilački rat'. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene