Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijete nacionalnom jedinstvu'

Erdogan: Nastavak mirovnog procesa s Kurdima nije moguć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u utorak da "nije moguć" nastavak mirovnog procesa s Kurdima sve dok pobunjenici iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) izvode krvave napade na turske sigurnosne snage.

"Nije moguće nastaviti (mirovni proces) s onima koji prijete nacionalnom jedinstvu", rekao je Erdogan na tiskovnoj konferenciji u Ankari uoči službenog četverodnevna posjeta Kini i Indoneziji.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) 200.000 izbjeglica Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli središte grada Ras al Aina

Turski predsjednik je usto opetovao da neće popustiti pred "terorističkom prijetnjom" PKK-a i džihadističke skupine Islamske države (IS).

"Nema ni govora o uzmicanju. To je dug proces i on će se nastaviti jednako odlučno", rekao je. Erdogan je još jednom stavio obje organizacije u isti kontekst dok Zapad računa na sirijske Kurde, saveznike PKK-a, u borbi s IS-om.

Turska: Napad na iransko-turski plinovod, sumnja se na PKK

Turska je prošlog tjedna počela zračnu ofenzivu na ciljeve IS-a u Siriji, nakon bombaškog napada u Surucu koji se pripisuje džihadističkoj skupini i u kojemu su poginula 32 kurdska borca.

Ankara je gotovo istodobno izvela više zračnih udara na PKK koji je pak zaredao s krvavim napadima na pripadnike turskih sigurnosnih snaga. Nakon prvih turskih napada PKK je prekinuo primirje koje je poštovao od 2013. i ubio više vojnika na jugoistoku Turske gdje su Kurdi u većini.

Erdogan je usto ocijenio u utorak da bi "sigurnosna zona" iz koje bi IS bio protjeran, a koju Turska i Sjedinjene Države žele uspostaviti na sjeveru Sirije, olakšala povratak sirijskih izbjeglica iz Turske.

"Čišćenje tog područja i uspostava sigurnosne zone omogućili bi povratak kući" tih izbjeglica čiji se broj procjenjuje na 1,8 milijuna.

Washington i Ankara su odlučili pojačati vojnu suradnju protiv IS-a i uspostaviti, kako navodi jedan američki dužnosnik, "zonu bez IS-a" na tursko-sirijskoj granici. Članice NATO-a su se na zahtjev Ankare u utorak ujutro sastale u Bruxellesu kako bi razgovarale o sigurnosnom stanju u Turskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene