Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećaje novu Tursku

Erdogan najavljuje: Snažna Turska će se ponovno roditi iz pepla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan završio je u subotu predsjedničku utrku.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan završio je u subotu predsjedničku utrku opetujući obećanje da će izgraditi 'novu Tursku', dan uoči izbora na kojima bi trebao nastaviti jedanaestogodišnju vladavinu u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom" Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti

Pred više desetaka tisuća oduševljenih pristaša okupljenih u njegovu uporištu Konyji, u središtu zemlje, prvi čovjek Turske kojemu je 60 godina, bio je prilično siguran u svoju pobjedu nad dvojicom oporbenih suparnika već u prvom krugu.

'Ako Bog da, sutra će se roditi nova Turska. Snažna Turska će se sutra ponovo roditi iz pepela', istaknuo je.

'3. studenoga (2002.) izabrali ste narodnu stranku a sutra, ako Bog da, izabrat ćete narodnog predsjednika', dodao je predsjednik vlade smjerajući na svoju Stranku pravde i razvoja (AKP) koja je na vlasti od 2002.

'Odzvonilo je staroj Turskoj i njezinoj sektaškoj politici. Kraj je politikama utemeljenim na etničkom načelu i na stilu života', istaknuo je Erdogan koji se proglasio 'narodnim kandidatom' te obećao da će biti predsjednik '77 milijuna Turaka' i boriti se protiv 'svih diskriminacija'.

Turska: Zamjenik premijera htio ženama zabraniti smijanje - sad se sprdaju s njim!

Erdogan koji predvodi vladu od 2003., ima najviše izgleda za pobjedu u nedjelju kada će Turci prvi put birati predsjednika izravno.

Erdogan se natječe s kandidatom koji je zajednički dvjema glavnim oporbenim strankama, Ekmeleddinom Ihsanogluom, 70-godišnjim profesorom povijesti i bivšim predsjednikom Organizacije islamske konferencije (OCI) i s 41-godišnjim odvjetnikom Selahattinom Demirtasom, koji potječe iz kurdske manjine a kandidirala ga je Narodna demokratska stranka (HDP).

Po zadnjoj anketi koju je ovog tjedna objavio privatni institut Konda, Erdogan dobiva 57 posto glasova, Ihsanoglu, kandidat Stranke nacionalne akcije (MHP, nacionalistička desnica) 34 posto i Demirtas 9 posto.

Na izbore je pozvano oko 53 milijuna turskih birača koji će moći glasovati od 5.00 do 14.00 sati po mjesnom vremenu (7.00 do 16.00 sati po srednjoeuropskome). Prvi rezultati očekuju se tijekom večeri. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene