Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traju već više od 12 godina

Erdogan: "Članstvo u EU više nam ne treba, ali nećemo mi biti ti koji odustaju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turskoj više nije potrebno članstvo u Europskoj uniji no neće se jednostrano povući iz pregovora, rekao je u nedjelju predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju parlamentu.

"Nećemo mi biti ti koji odustaju. Istinu govoreći, članstvo u EU više nam nije potrebno", rekao je Erdogan.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan ne bi trebali gajiti nade Glasnogovornik Kremlja: "Nitko ne želi vidjeti Tursku u Europi" Erdogan dao zeleno svjetlo Švedskoj Samit u Litvi Senzacionalna vijest prije početka samita: Turska konačno popustila, Švedska dobila zeleno svjetlo za ulazak u NATO

Dvanaest godina dugi pregovori u zastoju su, a Europska unija osobito je kritična prema represiji turskih vlasti prema ljudima navodno povezanima s prošlogodišnjim neuspjelim državnim udarom.

Deseci tisuća ljudi, među njima nastavnici, novinari, pravnici, privedeni su.

Erdoganova vlada optužuje članice EU da nisu dobro procijenile ozbiljnost prijetnje Turskoj te da nisu odgovorile na zahtjeve Turske za izručenjem osumnjičenih osoba.

"EU nas je izdala u borbi protiv terorizma", rekao je Erdogan u nedjelju.

Ocijenio je da europski blok još treba Tursku.

Želi li EU napredovati, samo je jedan put, a taj je zajamčiti Turskoj članstvo i potaknuti kulturni i gospodarski rast".

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u izbornoj kampanji u rujnu kako je jasno da Turska ne bi trebala ući u EU te bi pregovore trebalo prekinuti unatoč tomu što je Turska važna članica NATO-a. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene