Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječavanje krize

EP konačno izglasao uspostavu bankovne unije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament izglasao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu tri zakonska teksta kojima se uspostavlja bankovna unija koja bi trebala spriječiti nove bankarske krize.

Zastupnici su izglasali direktivu kojom se uspostavlja Jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka, direktivu o rješavanju banaka u poteškoćama te dopunu direktive o jamstvima na bankovne pologe.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi

Jedinstveni mehanizam za sanaciju drugi je stup bankovne unije. To uključuje postupak za određivanje koje su banke u krizi i korake kako riješiti probleme tih banaka te fond od 55 milijardi eura koji će financirati same banke. Iz tog fonda će se moći financirati sanacija banaka u poteškoćama.

Nastavljeni pregovori koji bi trebali spriječiti novu financijsku krizu

Direktiva o sanaciji banaka uspostavlja redoslijed po kojem troškove sanacije banaka u prvom redu snose dioničari banke i vjerovnici, a ne porezni obveznici. Njome se predviđa i uspostava nacionalnih fondova za sanaciju banaka, koji će financirati banke u zemljama koje nisu članice bankovne unije.

Dopuna direktive o jamstvima na bankovne pologe jamči depozite do 100.000 eura.

Današnjim izglasavanjem triju zakona dopunjuje se prvi stup bankovne unije, jedinstveni mehanizam za nadzor banaka, koji je ranije izglasan.

'Sada imamo europski sustav za nadzor svih banaka eurozone i sustav za upravljanje eventualih stečajeva', rekao je povjerenik za financijske usluge Michel Barnier. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene