Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednja misija

Endeavour pristao uz ISS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Endeavour, koji je u ponedjeljak lansiran na svoje posljednje svemirsko putovanje prije odlaska u muzej, uspješno je pristao uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Pristajanje je obavljeno u 12 sati i 14 minuta po srednjoeuropskom vremenu, 350 kilometara nad istočnim dijelom Čilea i sat vremena ranije nego je bilo predviđeno.
Endeavour je bio lansiran u ponedjeljak iz svemirskog centra Kennedy blizu Cape Canaverala na Floridi u 16-dnevnu misiju na 25. i posljednje putovanje prije umirovljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 16. svibnja NASA odobrila zadnje lansiranje Endeavoura Slika nije dostupna Nema sreće NASA ponovno odgodila lansiranje Endeavoura

Slična sudbina očekuje i sestrinsku mu letjelicu Atlantis koja će na posljednje putovanje u srpnju. Temeljna misija Endeavoura je isporučiti na ISS magnetski spektrometar Alpha Magnetic (AMS), detektor čestica težak sedam tona i vrijedan dvije milijarde dolara.

>> FOTO: Studentski balon snimio lansiranje Endeavoura

AMS, plod rada 600 fizičara iz cijelog svijeta, bit će priključen na ISS u četvrtak, a konstruiran je u svrhu analize kozmičkih zraka i otisaka tamne tvari (CDM) te drugih pojava koje je nemoguće detektirati tradicionalnim teleskopima. Nakon umirovljenja američkih raketoplana, Sjedinjene Države će u svemirskim misijama sudjelovati tako što će astronaute put ISS-a slati u ruskim letjelicama Sojuz, po cijeni od 51 milijun dolara po osobi. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene