Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVANA PETROVIĆ IZ PARIZA

Macron ili Le Pen: Zbog ovoga su važni francuski predsjednički izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birališta u Francuskoj zatvaraju se u 20 sati, smatra se da bi novi francuski predsjednik mogao biti Emmanuel Macron.

Nikakvih ozbiljnih predviđanja nema osim što tijekom dana razni analitičari stavljaju u omjer izlaznost po mjestima.

Pročitajte i ovo Migranti Francuska Olakšanje za predsjednika Francuski ustavni sud odbacio velik dio mjera zakona o imigraciji: 32 odbačene zbog proceduralnih razloga Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović Kako je politički sin Francoisa Hollandea pobjedio na izborima u Francuskoj

Ona je za sada solidna, iznosi preko 63 posto i smatra se da bi novi francuski predsjednik mogao biti Emmanuel Macron. Ali na izborima je sve moguće i trebamo pričekati prve izlazne ankete nakon 20 sati.

Bit će ovo uzbudljiva izborna noć u Francuskoj zbog toga što je vrlo važno kako će proći Marine Le Pen, odnosno koji će postotak glasova dobiti i kolika će biti razlika između nje i Macrona jer će to biti svojevrstan smjerokaz za parlamentarne izbore sljedećeg mjeseca u Francuskoj, na kojima će Nacionalna fronta zacijelo biti relevantna politička snaga. Prije svega zato što su dvije mainstream stranke, republikanci i konzervativci, u potpunom rasulu.

Ukoliko oni na sljedećim parlamentarnim izborima osvoje veliki broj zastupničkih mjesta, Francuska će se naći između predsjednika i parlamenta, odnosno u klinču dviju politika.

Začuđujuće protuterorizam i sigurnost nisu bili presudni na odluku Francuza prilikom glasovanja na ovim izborima. Doista sam očekivala da će biti presudni, ali presudno je ipak bilo gospodarstvo. I danas je evakuirano dvorište Luvrea.

Bilo je bitno, ali ne presudno. Presudno je bilo gospodarstvo. Što je najvažnije niti Le Pen ni Macron nisu ponudili sveobuhvatna sigurnosna rješenja u smislu protuterorističkih mjera, eventualne izmjene zakona ili neke nove ideje.

I jedan i drugi su govorili o povećanju broja policajaca, ona je govorila o gradnji novih zatvora, on o proširenju kapaciteta zatvora. Ona o deportacijama, on je nudio nekakva svoja rješenja. Dakle, protuterorizam nije bio ključan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene