Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Svečano

Elizabeta II. proslavila 60. godišnjicu kraljevanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz pozdrav stotina trublji i uz zaštitu muškaraca perjem urešenih kaciga, britanska je kraljica Elizabeta II. proslavila šezdesetu godišnjicu na prijestolju i održala govor parlamentu u istoj onoj srednjovjekovnoj dvorani u kojoj je na smrt osuđena jedna njezina daleka prethodnica.

U Westminster Hallu govore samo monarsi i najuzvišeniji gosti, a od Drugoga svjetskog rata taj su privilegij među ljudima koji nisu plave krvi imali tek Charles de Gaulle, Nelson Mandela, papa Benedikt XVI. i Barack Obama.

U skladu s tradicijom, predsjednici obaju domova pozdravili su 85-godišnju kraljicu. Koreografija svečanosti koju je prenosila televizija bila je vrhunska, piše Reuters.

‘Od krunjenja redovito posjećujem Westminstersku palaču i dosad sam imala ugodnu dužnost upoznati 12 premijera’, rekla je, a u publici koja se nasmijala sjedila su trojica posljednjih britanskih premijera, Tony Blair, Gordon Brown i David Cameron.

Jednim od prethodnih govora, 1977. kad je slavila srebrni jubilej, kraljica je izazvala kontroverze jer je spominjala korist koju svi dijelovi njezina Ujedinjenog Kraljevstva imaju od unije. To je tada protumačeno kao prikriveno upozorenje da ne treba previše ovlasti prepustiti Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj.

Danas je škotski nacionalizam veoma jak, a čeka se i referendum o neovisnosti pa je kraljica odlučila na dijamantni jubilej ne spominjati politiku. ‘Ugodan odnos s parlamentom pokazuje se i u više od tri i pol tisuće zakona koje sam potpisom potvrdila’, rekla je kraljica odjevena u blijedožuti kaput s odgovarajućim šeširom. (Hina)

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene