Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tu pripadam'

Elian Gonzalez sretan što je vraćen na Kubu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elian Gonzalez, kubanski dječak koji je postao predmetom gorke međunarodne bitke za skrbništvo prije 10 godina u Miamiju, izjavio je da je sretan što su ga vratili na Kubu.

U svojem prvom obraćanju javnosti nakon niza godina, Gonzalez, danas 16-godišnjak, izjavio je da ne osjeća nikakvu ljutnju prema svojim rođacima u Miamiju koji su se do zadnjeg časa opirali njegovom povratku, tvrdeći da će u SAD-u imati bolji život. 'Ovo je mjesto kojem pripadam. Ovdje se osjećam dobro', rekao je Gonzalez novinarima u Havani nakon ceremonije kojom je obilježena deseta godišnjica njegova povratka na Kubu.

Pročitajte i ovo Američka policija ispred veleposlanstva Kube u Washingtonu Objavio ministar Na veleposlanstvo u Washingtonu bačena dva molotovljeva koktela Eksplozija u hotelu na Kubi - 6 Krenulo prepucavanje Laži i obmane ili stvarna opasnost: SAD optužuje Kinu da svoje špijune opasno približava njihovom teritoriju

Elian je zajedno sa svojom majkom i još dvanaestero Kubanaca u potrazi za boljim životom na malenom aluminijskom čamcu u studenome 1999. godine krenuo put Floride. Putem ih je zahvatila oluja. Elianova majka i još deset putnika utopilo se, a dječaka i još dvoje preživjelih spasili su američki ribari i predali ih američkoj obalnoj straži.

Castro iskoristio slučaj za svoje ciljeve

Imigracijska služba ga je potom predala rođacima po majčinoj strani u Miamiju. Dječakov otac, koji nije znao da mu supruga vodi sina na Floridu, zatražio je Elianov povratak kući. Bitka za njegovu sudbinu uskoro se pretvorila u još jedan prijepor SAD-a i Kube i mjesecima okupirala pažnju svjetskih medija, ponajviše zahvaljujući Fidelu Castru koje je uzbunio svjetsku javnost i iskoristio slučaj za svoje političke ciljeve. Odlukom američkog suda skrbništvo je kraju dodijeljeno ocu, a dječaka su iz ruku rođaka, koji ga nisu htjeli predati, morali uzeti američki specijalci. I većina američke javnosti smatrala je da se dječak mora vratiti ocu.

'Zahvaljujući Kubancima, ali u velikom dijelu i Amerikancima, danas sam sa svojim ocem i to mi znači sve. No, ne osjećam nikakvu gorčinu prema svojim rođacima u Americi', rekao je Elian, danas učenik vojne srednje škole. Elian je vraćen na Kubu u ljeto 2000. godine, a službenu ceremoniju proslave povratka organizirao je i nazočio joj Fidel Castro. Deset godina kasnije, na obilježavanju toga događaja, bio je njegov brat Raul, aktualni kubanski vlastodržac. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene