442540
442540
442540
442540
442540

Dva meteorološka fenomena mogla bi zahvatit 100 milijuna ljudi

  • , 06.07.2016., 21:25
  • Autor:
  • komentara

Udruženo djelovanje El Nina i La Nine, dva meteorološka fenomena, moglo bi do kraja godine zahvatiti 100 milijuna ljudi, priopćeno je u srijedu iz Ujedinjenih naroda.

 
 
 
 
Suša (Foto: AFP)
Suša (Foto: AFP)

Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) procjenjuje da oko 60 milijuna ljudi, od kojih su dvije trećine u istočnoj i južnoj Africi, zbog suša povezanih s El Ninom prijeti nestašica hrane.

El Nino je klimatski fenomen koji se javlja kad temperatura vode u Tihom oceanu postane abnormalno visoka.

Utjecaj La Nine, pojave kada se voda u istočnom Tihom oceanu nakon El Nina hladi, nije toliko ozbiljan, no povezuje ga se s poplavama i sušama.

"El Nino je uzrokovao prvenstveno prehrambene i poljoprivredne krize", rekao je predsjednik FAO-a Jose Graziano da Silva tijekom sastanka UN-ovih agencija u Rimu na kojem se raspravljalo o utjecaju El Nina na Afriku i pacifičku Aziju.

Da Silva je istaknuo kako je potrebno oko 4 milijarde dolara kako bi se zadovoljile potrebe država pogođenih El Ninom.

Ujedinjeni narodi pozivaju vlade i međunarodnu zajednicu da povećaju napore za ojačavanjem otpornosti "jako osjetljivih" zajednica koje se teško prehranjuju, te im pomoći da se pripreme za La Ninu.

FAO je osigurao dodatna sredstva za poljoprivredu i prehranu, te sredstva za pripremu na katastrofu.

"FAO će financirati rane akcije koje će spriječiti da se dogode katastrofe", rekao je Graziano da Silva.

Južna Afrika ima tri mjeseca prije početka poljoprivredne sezone da uvede hitne mjere koje će spriječiti da ruralne obitelji u 2018. postanu ovisne o humanitarnoj pomoći, smatraju u FAO-u.

Meteorolozi u Japanu, Australiji i SAD-u prognoziraju od 50 do 75 posto šanse da će se La Nina dogoditi u drugoj polovici 2016. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se