Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagađa se gdje se nalazi

Ekvador još uvijek razmatra Snowdenov zahtjev za azilom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekvador još uvijek razmatra zahtjev Edwarda Snowdena za političkim azilom. Gdje se trenutačno nalazi najpoznatiji zviždač na svijetu, samo se nagađa. Ruski predsjednik je potvrdio da je u tranzitnoj zoni zračne luke u Moskvi. U tamošnjem hotelu, međutim, nije prijavljen.

Jedan od najtraženijih bjegunaca na svijetu navodno se nalazi u jednoj od 66 soba hotela u zračnoj luci Šeremetjevo. Vjeruje se da je tamo otkako je stigao iz Hong Konga u nedjelju. Edvarda Snoudena, međutim, nitko već tjednima nije vidio. ' Nitko ga ovdje nije vidio. Možda uopće nije ovdje i netko nepotrebno diže buku', kazala je putnica Olga Lebedeva.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Prosvjednici u Moskvi Stroga cenzura VIDEO Zbog prosvjeda žena vojnika u Moskvi reagirala policija: Privedeno na desetine novinara

Ruski predsjednik potvrđuje da je Snowden u moskovskoj zračnoj luci. Kako nije prošao carinu, tehnički nije ušao na ruski teritorij. Zato nema ni osnove da Rusija izruči američkog bjegunca. 'Što se tiče bilo kakvog izručivanja bilo kojoj zemlji, možemo izručiti strane državljane samo onim zemljama s kojima imamo potpisan ugovor o izručenju. Takav ugovor s SAD-om nemamo', kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

>> Putin: Snowden je u Moskvi, nismo ga očekivali, ali on je slobodan čovjek

Američki državni tajnik John Kerry je kazao da ne postoji ugovor o izručenju, ali da postoje standardi ponašanja među dvjema suverenim državama. 'Pozivamo naše prijatelje u Rusiji da poštuju činjenicu da im je zemlja partner, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, poslala normalan zahtjev u okviru zakona', dodao je.

Amerikanci su poslali i dodatna objašnjenja Ekvadoru, zemlji u kojoj Snowden traži politički azil. Ekvadorske vlasti kažu kako razmatraju razloge obiju strana - i američke vlade i Edwarda Snowdena. 'Sagledat ćemo sve argumente kako bismo donijeli odluku, o kojoj ćemo vas izvijestiti. Naša odluka bit će donesena samostalno', kazao je Ricardo Patino, ministar vanjskih poslova Ekvadora.

Snowdenu u bijegu pomažu aktivisti Wikileaksa, najpoznatije zviždačke organizacije na svijetu. Iako Wikileaks tvrdi da je Snowden azil zatražio u više zemalja, zasad je samo Ekvador potvrdio da je zaprimio takav zahtjev.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene