Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj lansiranja

VELIKA EKSPLOZIJA U SVEMIRSKOM CENTRU 'Dogodila se katastrofa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raketa bez posade SpaceX Falcon 9 eksplodirala je u četvrtak za vrijeme rutinskoga statičnog lansiranja u Svemirskom centru Kennedy na floridskom Cape Canaveralu, izvijestili su službeni izvori.

Tijekom poslijepodneva došlo je do eksplozije lansirne postaje u Svemirskom centru Kennedy na Floridi. Prema prvim informacijama do eksplozije je došlo prilikom lansiranja rakete kompanije za istraživanja svemira SpaceX.

Pročitajte i ovo Avion prisilno sletio na autocestu - 1 Dvije osobe poginule VIDEO Avion sletio na autocestu i sudario se s automobilima: "Bio je samo nekoliko milimetara iznad naših glava" Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija

Bila je toliko silovita da su udarne valove osjetili ljudi u zgradama nekoliko kilometara dalje. Srećom, nitko nije ozlijeđen, poručili su iz tvrtke SpaceX i dodali kako je uzrok nepravilnost na lansirnoj rampi.

Nad mjestom eksplozije širi se gusti, crni dim. Prema prvim informacijama riječ je o raketi Falcon-9 koja je trebala biti lansirana u svrhu dostave opreme na Internacionalnu svemirsku postaju (ISS).

Također nije poznato imali ozlijeđenih. 

SpaceX je potvrdio da je tijekom priprema za današnje statično lansiranje došlo do pogreške na lansirnoj rampi, što je rezultiralo eksplozijom, a stanovnici koji žive u blizini na društvenim su mrežama napisali da su se od siline eksplozije zatresle okolne zgrade udaljene i po nekoliko kilometara.

Vlasti su izvijestile da nema opasnosti za okolinu ni za ljude te da je lansiranje idućeg Falcona 9 planirano za subotu.

SpaceX je prva privatna transportna tvrtka za komercijalne svemirske misije koju je 2002. osnovao vlasnik PayPala Elon Musk. Dosad je tvrtka obavila više od 30 uspješnih lansiranja.

 

 

The Independent piše kako se nekoliko zgrada kompleksa od gustog dima uopće ne vide, a prema izjavama očevidaca došlo je do nekoliko uzastopnih eksplozija koje su trajale nekoliko minuta. Eksplozija je bila toliko jaka da se osjetila na zgradama koje su udaljene kilometrima od kompleksa Kennedy.

NASA javlja kako je do eksplozije došlo uslijed rutinske pripreme testiranja Falcon 9 rakete. Pripadnici lokalne policije opisuju događaj kao 'katastrofalan prekid pokušaja lansiranja rakete'

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene