Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekocid

Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europski parlament je odobrio nova pravila o kaznenim djelima protiv okoliša i sankcijama povezanima s njima. Kaznena djela protiv okoliša predstavljaju četvrtu najveću kriminalnu aktivnost na svijetu. Uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima, jedan su od glavnih izvora prihoda organiziranog kriminala.

Nakon postizanja dogovora među državama članicama prije nekoliko mjeseci Europski parlament usvojio je stroži zakon o ekološkim zločinima. Prema novoj direktivi, uništavanje ekosustava, uključujući gubitak staništa i ilegalnu sječu šuma, bit će kažnjivo strožim pa čak i zatvorskim kaznama.

Nova direktiva, o kojoj je postignut dogovor s Europskim vijećem 16. studenoga 2023., usvojena je s 499 glasova za, 100 glasova protiv i 23 suzdržana.

Ona sadrži ažurirani popis kaznenih djela protiv okoliša koji uključuje nezakonitu trgovinu drvnom sirovinom, iscrpljivanje vodnih resursa, ozbiljna kršenja zakonodavstva EU-a o kemikalijama i onečišćenje mora s brodova.

Zastupnici su osigurali da nova pravila sadrže tzv. kvalificirana kaznena djela poput šumskih požara velikih razmjera ili raširenog onečišćenja zraka, vode i tla, koja mogu dovesti do uništenja ekosustava pa su stoga usporediva s ekocidom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje opstanka Uskoro se uvodi novo kazneno djelo: Bilo je samo pitanje vremena kada će ovaj problem postati ključan

Sankcije uključuju i novčane kazne i zatvor

Kaznena djela protiv okoliša koja su počinili pojedinci ili predstavnici poduzeća bila bi kažnjiva zatvorskom kaznom, ovisno o dugotrajnosti, ozbiljnosti ili reverzibilnosti nanesene štete.

Kvalificirana kaznena djela bila bi kažnjiva kaznom zatvora u trajanju od osam godina, kaznena djela s posljedicom smrti 10 godina, a ostala kaznena djela do pet godina.

Počinitelji tih djela morat će dovesti u prvobitno stanje oštećeni okoliš i nadoknaditi štetu. Osim toga, podložni su i novčanim kaznama. U slučaju poduzeća kazne će iznositi do tri ili pet posto njihova godišnjeg prometa na svjetskoj razini ili 24 ili 40 milijuna eura ovisno o prirodi kaznenog djela.

Države članice moći će odlučiti o progonu kaznenih djela koja nisu počinjena na njihovu državnom području.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid EU uvodi novo kazneno djelo: Riječ je o jednom od najtežih zločina

Države članice odgovorne za obuku i prikupljanje podataka

Zastupnici su insistirali da se zviždačima koji prijavljuju kaznena djela protiv okoliša pruži potpora i pomoć u kontekstu kaznenog postupka. Uz to, osigurali su da države članice organiziraju posebne obuke za policiju, suce i javne tužitelje, osmisle nacionalne strategije i pokrenu kampanje informiranja o borbi protiv kaznenih djela protiv okoliša.

Podaci o tim kaznenim djelima koje nacionalne vlade skupe trebali bi pridonijeti rješavanju tog problema i pomoći Europskoj komisiji da redovito ažurira njihov popis.

Nakon glasanja na plenarnoj sjednici, izvjestitelj Europskog parlamenta Antonius Manders (EPP, Nizozemska) istaknuo je: ''Krajnje je vrijeme za borbu protiv prekograničnog kriminala na europskoj razini pomoću usklađenih i odvraćajućih sankcija kako bi se spriječila kaznena djela protiv okoliša. Zahvaljujući novim pravilima, onečišćivači će snositi odgovornost.''

Pročitajte i ovo Ilustracija Prikupljeno 600.000 potpisa Ekocid će se uskoro strogo kažnjavati: "Važan faktor protiv ozbiljne ekološke štete"

''Štoviše, riječ je o važnom koraku u pravom smjeru jer će osobe na vodećem položaju poduzeća koje uzrokuje onečišćenje morati odgovarati za to baš kao i samo poduzeće. Uvođenjem dužnosti brižnog postupanja onemogućuje se skrivanje iza dozvola i pronalaženje rupa u zakonu'', poručio je Manders.

Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Države članice moraju je prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od dvije godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napravljen važan korak Novi zločin protiv čovječnosti: U kazneno pravo EU-a mogao bi ući ekocid

"Povijesna odluka EU da uključi zločine na razini ekocida u svoju revidiranu kaznenu direktivu pokazuje vodstvo i suosjećanje te će snažno ojačati postojeće zakone o zaštiti okoliša u cijeloj regiji. Uspostavit će jasnu moralnu, kao i pravnu crvenu liniju, stvarajući bitan orijentir za napredovanje čelnika europske industrije i kreatora politike'', istaknula je Jojo Mehta, izvršna direktorica i suosnivačica organizacije Stop Ecocide International. 

''To što sada imamo politički dogovor o revidiranoj direktivi o kaznenim djelima ima velike implikacije, ne samo za zaštitu okoliša u Europi, već i za čovječanstvo: povezuje regionalno s globalnim, neizmjerno snažan signal političke podrške međunarodnom pravnom priznanju ekocida koji osjetit će se diljem svijeta'', istaknula je Mehta.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene