Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Basescu

EK poziva Rumunjsku da poštuje odluku Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija primila je u utorak na znanje odluku rumunjskog Ustavnog suda koji je poništio opoziv rumunjskog predsjednika Traiana Basescua i pozvala rumunjske političare da ju poštuju.

Ustavni sud je u utorak poništio referendum o opozivu rumunjskog predsjednika desnog centra, organiziran 29. srpnja, zaključivši da odaziv birača nije prešao minimalni prag.

"Europska komisija prima na znanje tu odluku i smatra da je od najveće važnosti da je poštuju svi čimbenici političkog života", kaže se u priopćenju.

"Pravna procedura za povrat predsjednika Basescua na njegovu dužnost mora biti poštivana" i Komisija "očekuje od rumunjskih vlasti da poštuju pravnu državu i odluke Ustavnog suda", ističe se.

Rumunjski socijaldemokratski premijer Victor Ponta, jedan od glavnih zagovornika opoziva svojeg suparnika, ocijenio je da je odluka suda "nezakonita, nepravedna i politička", ali i naglasio da će je poštivati.
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Pazit će na regularnost Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo za europske izbore: Pogledajte tko će ocjenjivati ponašanje sudionika Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene