Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolnice pretrpane pacijentima

EHEC: Bakterija uzela i 35. žrtvu, otkrivena i u kupusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još dva smrtna slučaja zabilježena su u ovoga vikenda od posljedica zaraze enterohemoragijskom bakterijom (EHEC), čime je broj umrlih od te bakterije narastao na 34 u Njemačkoj, odnosno 35 u Europi, objavio je glasnogovornik Instituta Roberta Kocha.

Od 34 njemačke žrtve, 22 su umrle od hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS), a ostale od drugih razloga povezanih s infekcijom. Jedna je osoba još ranije umrla u Švedskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još se na zna izvor Optimizam oko smrtonosne bakterije: Najgore je već prošlo Slika nije dostupna 24 umrlih u Njemačkoj EHEC uzeo 25. žrtvu, izvor zaraze i dalje misterij

Bolnice više nemaju kud s pacijentima, a bakterija je otkrivena i u kupusu.Njemački ministar zdravstva Daniel Bahr je upozorio da opasnost još nije prošla.'Ne možemo isključiti da će biti još fatalnih slučajeva iako mi je to bolno i izgovoriti. No, optimizam nam daje činjenica da je broj novozaraženih u padu', kazao je Bahr za Bild.

Čak 759 zaraženih osoba imaju HUS, tzv. hemolitičko-uremički sindrom koji može završiti zatajenjem bubrega. 'Stotinjak pacijenata već je pretrpjelo fatalna oštećenja bubrega što znači da će ili trebati donora ili će biti osuđeni na dijalizu do kraja života', kazao je Karl Lauterbach, član Socijaldemokratske stranke i bivši vladin savjetnik za zdravstvenu edukaciju.

No, i bolnice više nemaju mjesta za nove pacijente. U bolnicama u Kielu, Luebecku i Hamburgu liječnici gotovo uopće ne idu kući. Samo uzimaju kratke stanke za odrijemati, najčešće na bolničkim nosilima, a ponekad im dežurstva traju i po četiri dana.

Hematolog dr. Cay-Uwe von Seydewitz kaže kako otkako je počela epidemija rade od 16 do 18 sati dnevno. Na slobodne dane ni ne pomišljaju. 'Kad se radi o novoj bolesti važno je da je isti liječnik prisutan od početka do kraja da bi mogao vidjeti kako se ona s vremenom mijenja', pojasnio je.

U međuvremenu, bakterija E. coli otkrivena je i na Tajlandu i to u kupusu uvezenom iz Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene