Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lov na teroriste

JESU LI NA TRAGU I TOMISLAVU? Egipatske snage na Sinaju uhitile 5 osumnjičenih za terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još uvijek je neizvjesna sudbina Hrvata Tomislava Salopeka čijim su smaknućem zaprijetili islamisti.

Egipatske vlasti objavile su danas kako su na području sjevernog Sinaja uhitile pet osoba koje se sumnjiči za podržavanje i pomaganje terorizma, objavio je egipatski portal Albawaba news.

Sat vremena nakon ove vijesti, isti je portal objavio drugu u kojoj se navodi kako je egipatska vojska spriječila sedmoricu terorista u postavljanju eksploziva na ceste u gradu Sheikh Zuweid, također na Sinajskom poluotoku.

Pročitajte i ovo Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija Slika nije dostupna Istraga u tijeku PAD RUSKOG ZRAKOPLOVA Džihadisti: 'Srušili smo ga, dokazat ćemo to kad mi hoćemo'

Nije navedeno jesu li ove akcije povezane s velikom potragom egipatskih vojnih i obavještajnih snaga za Hrvatom Tomislavom Salopekom kojeg je oteo sinajski ogranak Islamske države - Sinai Wilaya. Salopek je otet u Kairu još 22. srpnja, a islamisti su 5. kolovoza objavili video u kojem hrvatski taoc čita poruku da će ga ubiti u roku od 48 sati ukoliko Egipat ne oslobodi neimenovane muslimanke iz zatvora.

Sudbina Tomislava Salopeka i dalje je nepoznata. No, egipatske vlasti objavile su kako ubrzano rade na lociranju zatočenog Hrvata te su dopustile i upotrebu Apache helikoptera kako bi locirali i uhvatili pripadnike terorističke skupine.

Policija u Arishu dobila dojavu kako jedan korisnik Fecebooka Abu al-Walid al-Sinaiwy, koji živi na području sjevernog Sinaja, objavljuje postove u kojima podržava takfirističke terorističke grupe, njihove ideje kao i napade koji su se dogodili na Sinaju, stoji u objavi policijske uprave.

Egipatske vlasti povećale su napore u potrazi, još uvijek nema novosti

Do osumnjičenih za terorizam policija je došla preko računalnih adresa, odnosno telefonskih linija koje su bile registrirane u Telekomu Egipta. Policija je uhitila vlasnike pet kuća.

Na takfirističke grupe upozorio je i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina koji je za Dnevnik.hr analizirao otmicu Tomislava Salopeka i stanje u Egiptu.

'Terorističke ćelije s kojima se suočava egipatska vlast su male, mobilne i skrivene. Bojišnica nije samo šezdeset tisuća kvadratnih kilometara sinajske pustinje, već svaki pedalj egipatskog teritorija. Stoga je iskorjenjivanje takfirističkih terorista iz Egipta vrlo teško, možda nemoguće', smatra Obućina.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene