Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog referenduma

Egipatska vojska dobila dozvolu za privođenje civila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski predsjednik Mohamed Mursi otkazao je noću na ponedjeljak povećanje poreza na osnovne proizvode nekoliko sati pošto ih je uveo, a vojska je privremeno dobila ovlasti privoditi civile kako bi se osigurao red tijekom referenduma o novome ustavu kojemu se liberalna oporba protivi.

Egipat prolazi jednu od najtežih političkih kriza i oporba je za utorak sazvala prosvjede protiv referenduma o nacrtu novog ustava zakazanog za subotu, 15. prosinca.

Mursi je pozvao vladu premijera Hišama Kandila 'da počne društveni dijalog kako bi se olakšao život građana', javila je službena agencija Mena.

Nakon pada režima predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači 2011., Egipat proživljava jednu od najtežih gospodarskih kriza zbog pada prihoda od turizma i pada stranih ulaganja. Vlada je zato poduzela mjere štednje i smanjila subvencije na plin i na struju, javlja Mena.

Stranka Slobode i pravda, kako se naziva stranka Muslimanskog bratstva iz koje je potekao Mursi, priopćila je da odbacuje svaku vladinu 'politiku koja otežava teret siromašnima', javlja agencija AFP.

Pročitajte i ovo Paljenje Kurana u Malmou Uz odobrenje policije VIDEO Ovo će izazvati gnjev u muslimanskom svijetu: Uoči velikog događaja palili Kuran i palestinsku zastavu Prosvjed na Science Po Protjerano je 70-ak prosvjednika Prosvjedi ne staju ni u Francuskoj: Policija evakuirala propalestinske prosvjednike

>> Egipatska oporba poziva na prosvjed

Službeno obrazloženje ukaza kojim vojska dobiva ovlasti privoditi civile te ih izvoditi pred tužitelje jest da on štiti 'vitalne ustanove' sve do objave rezultati referenduma. Iako će ukaz vrijediti privremeno, vojno privođenje civila podsjeća na izvanredno stanje u doba Hosnija Mubaraka, piše agencija Reuters.

Predsjednik Mursi odlučio je u subotu održati prijeporni referendum o nacrtu novog ustava koji je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive odredbama koje vode u islamizaciju i ograničuju slobode.

Egipat čeka zeleno svjetlo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za zajam od 4,8 milijarda dolara kako bi prevladao krizu i prebrodio proračunski deficit. U doba Hosnija Mubaraka Egipat je primao 1,3 milijarde dolara američke vojne pomoći na godinu čime se jačao egipatsko-izraelski mirovni sporazum 1979. sklopljen uz pomoć SAD-a.

Mursijev glasnogovornik rekao je u ponedjeljak da će predsjednik iduće godine otputovati u posjet SAD-u no nije naveo točan datum posjeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene