Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti mu i smrtna kazna

Egipat: Počelo suđenje Mursiju

Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju, kojemu se sudi zbog 'poticanja na ubojstvo' prosvjednika, počelo je u ponedjeljak u Kairu, izvijestila je državna televizija.

Dužnosnik sigurnosnih službi prisutan na ročištu potvrdio je početak suđenja u prisustvu šefa države koji je držan na tajnom mjestu od vojnog svrgavanja 3. srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulični sukobi Opet kaos u Egiptu: Kairom odjekuju eksplozije i pucnjava Slika nije dostupna Uskoro odluka Muslimansko bratstvo pred ukidanjem?

>> Mursi dobio još 15 dana pritvora

Po tom neimenovanom dužnosniku, početak procesa bio je kratko odgođen, jer se Mursi nije pojavio odjeven u bijelu odjeću koju moraju nositi zatvorenici u Egiptu. Sudac Ahmed Sabry Youssef čekao je da se Morsi presvuče kako bi saslušanje počelo.

Mursi mora odgovarati s još 14 suoptuženika za smrt najmanje sedam prosvjednika u sukobima ispred predsjedničke palače u Kairu 5. prosinca 2012.

Na suđenju, prvom javnom pojavljivanju prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta od njegova svrgavanja, sudac Youssef je zabranio korištenje kamera, opreme za snimanje i telefona unutar suda. Mursi je stigao ujutro helikopterom na sud koji zasjeda unutar policijske akademije, u četvrti na istoku Kaira.

Pripadnici Muslimanskog bratstva rekli su da će unatoč zabrani nastaviti s prosvjedima kako bi prisilili vojne vlasti da vrate Mursija na čelo države. Ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim je upozorio: 'Ako pripadnici Bratstva počine nasilje zažalit će zbog toga'.

Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da će suđenje pokazati ide li Egipat prema demokraciji ili se vraća dominaciji vojske nad civilnim društvom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene