Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi susret

Egipat: Hillary Clinton potiče Mursija na dijalog s čelništvom vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton iskoristila je prvi susret s novim egipatskim islamističkim predsjednikom Mohamedom Mursijem da ga potakne na početak dijaloga s čelništvom vojske jer je to način da očuva egipatsku tranziciju u demokraciju.

Clinton je izrazila potporu "punome prijelazu" u civilnu upravu u trenutku kad se Mursijevi pristalice suprotstavljaju generalima koji vladaju zemljom od lanjskoga rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka, izvijestila je američka TV mreža ABC News na svojoj internetskoj stranici.

Rješavanje toga sukoba "zahtijeva dijalog i kompromis, realnu politiku", rekla je Clinton. Sjedinjene Države čine sve što mogu da bi "poduprle demokratski izabranu vladu i pomogle joj da bude uspješna na korist egipatskog naroda".

Sastanak u predsjedničkoj palači u Kairu prvi je u nizu najavljenih susreta na visokoj razini kojima je svrha stabiliziranje krhke egipatske demokracije i njezina savezništva sa Sjedinjenim Državama, savezništva koje je nekoć bilo čvrsto i pouzdano, ali sada se doima sve nestabilnijim.

Stvari se veoma brzo mijenjaju, rekla je Clinton Mursiju na početku sastanka. Njih dvoje nisu se rukovali pred novinarima, o čemu je bilo dosta spekuliranja zbog činjenice da je Mursi predstavnik Muslimanskog bratstva. No, jedan američki dužnosnik rekao je da se iza zatvorenih vrata Mursi rukovao i s američkom državnom tajnicom i s cijelim izaslanstvom.

Mursi je na engleskome rekao: "Veoma nam je drago što ćemo se sastati i sretni smo što ste došli".

Clinton je kasnije na zajedničkoj konferenciji za novinare s egipatskim ministrom vanjskih poslova Muhamedom Amrom rekla da će Egipćani sami odlučiti o svojoj budućnosti. Naglasila je američku financijsku i političku potporu novoj vladi, ali potrudila se pohvaliti i prijelaznu vladu egipatskog vojnog vijeća.

Takva poruka, ocjenjuje BBC, govori o širem nastojanju službenoga Washingtona da izgradi novi odnos s Egiptom, nakon tri desetljeća bliske suradnje s Mubarakom, unatoč njegovu znanom lošem odnosu prema demokraciji i ljudskim pravima. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog poticanja na nasilje i kaos Egipat na smrt osudio glavnog vođu Muslimanskog bratstva Slika nije dostupna Kraj za Muslimansko bratstvo Masovna smrtna presuda: Egipat osudio 683 Mursijeve pristaše na smrt!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene