Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni krivac

EFEKT CRVENIH OČIJU Nakon ovog više nećete s veseljem odlaziti na bazen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miris kojeg obično povezujemo s bazenom uzrokuje kloramin, koji je odgovoran i za crvenilo očiju koje se javlja tijekom plivanja, a može biti okidač i za napade astme i uzrokovati neke iritacije kože.

Crvene i krvave oči koje se javljaju kod mnogih nakon samo nekoliko sati provedenih u bazenu ipak ne izaziva klor koji se nalazi u vodi u bazenima - za krvave oči odgovoran je urin u vodi.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić

Prilikom uriniranje u vodu, urin u reakciji s klorom stvara kemijski spoj koji šteti očima, stoji u izvješću Američkog zdravstvenog programa. U izvješću također stoji kako ti kemijski spojevi mogu uzrokovati otrovne plinove koji potom mogu naštetiti plućima, srcu i živčanom sustavu, piše The Independent.

Bazeni ne smrde zbog klora - U pitanju je nešto mnogo odvratnije!

Miris kojeg obično povezujemo s bazenom uzrokuje kloramin, koji je odgovoran i za crvenilo očiju koje se javlja tijekom plivanja, a može biti okidač i za napade astme i uzrokovati neke iritacije kože.

'Miris klora kojeg možemo osjetiti na bazenu zapravo nije miris klora', kazao je Chris Wiant, predsjednik Zdravstvenog plivačkog programa koji je objavio ovo istraživanje.

"Ono što možemo osjetiti su kemijski spojevi koji se formiraju prilikom miješanja klora i urina, znoja i prljavštine koji iostanu u bazenu nakon kupača.

Stručnjaci napominju kako, unatoč pričama da će se boja vode u bazenu obojati u neku žarku boju, ako budemo urinirali u bazen, očito ne pali. Ono što je najbolji indikator postojanja urina u vodi su crvene oči.

Pišanjem u vodu s klorom poništava njegov učinak, stoga ga je potrebno dodavati, no to ne znači da će uništiti sva bakterije. U bazenu se mogu nalaziti bakterije otporne na klor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene