Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snowden prekinuo šutnju:

'I dalje sam slobodan i u mogućnosti objaviti informacije koje služe javnom interesu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pismu ekvadorskim vlastima, Edward Snowden dao je do znanja kako je i dalje na slobodi te u mogućnosti objaviti informacije o američkim špijunima.

Bivši suradnik američke obavještajne službe Edward Snowden po prvi put je pismom prekinuo šutnju otkako je prije osam dana iz Hong Konga stigao u zračnu luku u Moskvi i u kojemu navodi da je i dalje slobodan iznositi nova otkrića vezana uz špijunske aktivnosti američke vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobit će odštetu Oslobođen nakon 32 godine: Zatvorili ga za trostruko ubojstvo koje nije počinio Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni"

U pismu upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Reuters, Snowden je istaknuo da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu. Zahvalio je Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije te razmatranju njegova zahtijeva za azilom. 'I dalje sam slobodan i u mogućnosti objaviti informacije koje služe javnom interesu', rekao je Snowden u pismu na španjolskom jeziku i bez datuma, poslanom ekvadorskom predsjedniku Rafaelu Correi.

>> Edward Snowden navodno zatražio azil u Rusiji

'Bez obzira na to od koliko se dana moj život sastoji, ostajem posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti. Ako se ikada ostvari moj doprinos općem dobru, svijet će na tome moći zahvaliti principima za koje se zalaže Ekvador', navodi se u dijelu pisma.

Snowden, za kojeg se vjeruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovske zračne luke, požalio se da ga vlasti SAD-a nezakonito progone zbog djela za koje tvrdi da su bila u javnom interesu.

'Dok je javnost izrazila potporu što sam bacio svijetlo na taj tajni sistem nepravde, vlada SAD-a je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo moje obitelji, slobode da putujem i mog prava na miran život, bez straha od nezakonitog progona', napisao je Snowden .

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene