Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Farma zatvorena, proizvodi povučeni

E. coli: Izvor zaraze farma u blizini Hamburga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede njemačke pokrajine Donje Saske Gert Lindemann na tiskovnoj konferenciji je potvrdio da su istražitelji na farmi u gradu Bienenbuettelu, 70-ak kilometara južno od Hamburga, pronašli novi soj bakterije Escherichije coli.

Njemačke vlasti jučer su priopćile kako su izvor zaraze novim sojem bakterije E. coli, od koje je već umrlo 22 i zaraženo više od 2.000 ljudi, vjerojatno klice graha uzgojene u Njemačkoj. Lindemann je kasnije potvrdio kako postoji veza između povrća s farme i hrane koje su jele neke žrtve. 'Imamo dobar trag koji nas je doveo do farme kao izvora zaraze', kazao je Lindemann te dodao kako se radi o klicama zlatnog graha, te izdancima djeteline, rotkvica i nekih vrsta salate koje su uzgojene na toj farmi, a koje se povezuju sa zarazom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije nositeljica U Francuskoj umrla žena od Escherichije coli Slika nije dostupna Vlasti vjeruju Njemačka farma koja je uzgajala egipatsko sjeme povezana s E.Coli

Lindemann je kazao kako je farma u Bienenbuettelu zatvorena i njezini proizvodi povučeni iz prodaje, a rezultati dodatnih testova bit će objavljeni danas. Pozvao je potrošače da se za sada suzdrže od konzumiranja svih vrsta klica jer nisu sigurni da je ta farma jedini izvor zaraze. Postoji mogućnost, upozorio je, da su kontaminirani proizvodi pronašli svoj put u razne vrste hrane. Proizvodi s farme su naime, dostavljani u restorane i trgovine u čak pet pokrajina na sjeveru Njemačke.

Voditelj farme Klaus Verbeck, inače vegetarijanac, rekao je lokalne medije kako su njegove klice proizvedene bez gnojiva te da na njegovoj organskoj farmi nema životinja. 'Ne mogu shvatiti kako zajedno idu procesi koje ovdje imamo i te optužbe', rekao je Verbeck. 'Klice se uzgajaju samo iz sjemenja i vode i nema nikakvih gnojiva. Nema životinjskog gnojiva ni drugdje na farmi', dodao je.

U međuvremenu, španjolski poljoprivrednici pak kažu kako zbog prvotne tvrdnje njemačkih vlasti da su mogući izvor zaraze krastavci iz Španjolske izgubili 200 milijuna eura na tjedan te da bi oko 70.000 ljudi moglo ostati bez posla.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene