Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednje upozorenje SAD-a

"Svi džihadisti koji se nalaze u Mosulu ondje će i umrijeti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo koji pripadnik takozvane Islamske države koji je ostao u Mosulu umrijet će, poručio je američki izaslanik koji koordinira akcijom oslobođenja tog grada na sjeveru Iraka.

Džihadisti takozvane Islamske države (IS) opkoljeni su u zapadnom Mosulu, njihovu posljednjem važnom uporištu u Iraku, jer su iračke snage prekinule sve pristupe cestom, izjavio je američki dužnosnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stala bitka za Mosul Koalicija i SAD odgovorni za najveće stradavanje civila od početka rata protiv IS-a Slika nije dostupna Džihadisti u rasulu Iračka vojska zauzela zloglasni zatvor blizu Mosula

"IS je opkoljen. Tijekom noći je 9. oklopna postrojba iračke vojske sa sjedištem blizu Baduša sjeverozapadno od Mosula, prekinula posljednji cestovni pristup drugom gradu u zemlji", izjavio je u nedjelju novinarima u Bagdadu posebni američki izaslanik međunarodne koalicije protiv džihadista Brett McGurk.

"Svi borci koji se nalaze u Mosulu ondje će i umrijeti", rekao je McGurk. "Odlučni smo, ne samo pobijediti ih u Mosulu, nego i spriječiti da pobjegnu".

Američki dužnosnici nedavno su procijenili na 2500 broj džihadista prisutnih na zapadu Mosula te u gradu Tal-Afar, na zapadu.

Grad je u lipnju 2014. osvojila Islamska država u brzoj ofenzivi koja joj je omogućila da se domogne velikih dijelova iračkog teritorija zapadno i sjeverno od Bagdada.

No, IS je otada izgubio 60 posto ukupnog teritorija, po McGurku.

Iračke snage preuzele su od IS-a "više od trećine" zapadnog dijela Mosula nakon pokretanja ofenzive na taj sektor grada 19. veljače, kazao je general Man al-Sadi, iz elitnih postrojbi za borbu protiv terorizma. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene