Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin protiv čovječnosti

Dvojica pripadnika vojske bosanskih Srba uhićena zbog ratnih zločina u Prijedoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhićena su u ponedjeljak u Prijedoru po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ih tereti da su 1992. počinili ratne zločine nad civilima hrvatske, bošnjačke i romske nacionalnosti uključujući ubojstvo najmanje devetnaest osoba, potvrđeno je tijekom dana iz sjedišta državnog tužiteljstva u Sarajevu.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su Boru Milojicu (54) i Želislava Ribića (62) koji su bili pripadnici tzv. Ljubijskog bataljuna vojske bosanskih Srba i sudjelovali su u napadu na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora i okolnih mjesta poput Hambarina, Ravske i Ljubije.

Pročitajte i ovo Selmo Cikotić Imali istaknute pozicije Tužiteljstvo BiH nakon 30 godina optužilo trojicu za ratne zločine nad Hrvatima Policija u Bugojnom, BiH Zločin u Bugojnu U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva"

Cilj tog napada bio je progon cjelokupnog nesrpskog staovništva a u ovoj kampanji etničkog čišćenja dvojica uhićenih osobno su ubili devetnaest civila u tim mjestima.

Istragom je utvrđeno kako su pogubili devet Bošnjaka, devet Roma i jednu osobu hrvatske nacionalnosti u Ravskoj.

Neke od žrtava ubijene su pred članovima njihovih obitelji. Zbog toga ih Tužiteljstvo BiH tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Prijedor je bio poprište najbrutalnijih etničkih progona na samom početku rata u BiH. Sa šireg prijedorskog područja paravojne snage bosanskih Srba prognale su više od 50 tisuća osoba nesrpske nacionalnosti a ubijeno je preko tri tisuće muškaraca, žena i djece. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene