Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pozadini velikih prosvjeda

Dvije velike europske zemlje zaratile zbog rajčica: ''Ti su proizvodi lažni bio i nejestivi''

Zelena pravila, porezi, rastući troškovi i nepoštena konkurencija izvana, ključni su razlozi koje su poljoprivrednici naveli kao poticaj da izađu na prosvjede diljem Europe.

Pritisak poljoprivrednika u Europi ne popušta. Unatoč pozivima nekih francuskih sindikata, pitanje je hoće li napustiti blokade u Francuskoj, ali i što će se dogoditi s prosvjedima koji su se proširili diljem Europe.

Prosvjedujući protiv poreznih opterećenja, rastućih troškova, jeftinog uvoza i birokracije poljoprivrednici su blokirali nekoliko graničnih prijelaza između Belgije i Nizozemske.

U međuvremenu, zbog rajčica ''zaratile'' su Francuska i Španjolska.

Tijekom prošlog tjedna francuski političari su, pod pritiskom poljoprivrednika koji štrajkaju, izrazili solidarnost s prosvjednicima koji tvrde da njihovi španjolski kolege uživaju nepravednu prednost.

Oni podliježu manje zahtjevnim ekološkim standardima pa mogu proizvoditi voće i povrće po nižoj cijeni, tvrde francuski seljaci.

Pročitajte i ovo Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici

Čini se da je francuski premijer Gabriel Attal podržao taj argument tijekom posjeta farmi u Indre-et-Loireu. Farmeru je Attal rekao da nije pravedno da susjedne zemlje mogu koristiti pesticide koji su zabranjeni u Francuskoj i dodao da je licemjerno uvoziti voće i povrće s mjesta koja uništavaju vlastiti ekosustav radi proizvodnje, piše Politico.

Međutim, nakon samita Europskog vijeća u četvrtak u Bruxellesu, Sánchez je odbacio Attalove komentare i pohvalio španjolske proizvode.

Svoju popularnost oni zahvaljuju vrhunskoj kvaliteti, ustvrdio je  Sánchez i naglasio: "Uspjeh naših proizvoda rezultat je velikog inovativnog napretka poljoprivrednog sektora i napornog rada španjolskih farmera.''

Pročitajte i ovo Štrajk u Njemačkoj U većini saveznih država Kaos u moćnoj europskoj zemlji - Javni prijevoz ne funkcionira, aerodromi u blokadi: "Sad je došlo vrijeme..."

Osvrnuo se i na negativne komentare bivše francuske ministrice ekologije Ségolène Royal, koja je nešto ranije ustvrdila da su španjolski proizvodi lažni bio i izjavila da su rajčice u toj zemlji nejestive.

Španjolski premijer naveo je bogat izbor ukusnih rajčica koje se proizvode u njegovoj zemlji i rekao da ne sumnja da su one najbolje na svijetu. Također je pozvao Royal da dođe u Španjolsku i proba ih uz poruku: "Uskoro će vidjeti zašto su bez premca.''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene