Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Dvije milijarde

Ogroman broj ljudi koristi pitku vodu s fekalijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u četvrtak na stanje vode u svijetu navodeći da gotovo dvije milijarde osoba još koristi pitku vodu s fekalnim tvarima.

"Danas gotovo dvije milijarde osoba koristi izvore pitke vode zaražene fekalnim tvarima što ih izlaže zarazi kolere, dizenterije, tifusa i dječje paralize", objasnila je direktorica odjela javnog zdravstva pri WHO-u Maria Neira.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrebne hitne mjere U Europi raste broj slučajeva zarazne bolesti, WHO upozorio: "Ovo je uznemirujuće" Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti"

"Ocjenjuje se da zaražena pitka voda uzrokuje više od 500.000 smrtnih slučajeva svake godine izazvanih dijarejom", rekla je ona. Godine 2015. zemlje su utvrdile, u okviru Ujedinjenih naroda, popis sa 17 ciljeva održivog razvoja koje treba doseći do 2030. Jedan od ciljeva je zajamčiti svima pristup vodi i sanitarijama te osigurati održivo upravljanje izvorima vode.

Taj se cilj neće moći postići "ako se ne poduzmu mjere za djelotvornije korištenje financijskih izvora i poveća napore oko pronalaženja novih izvora financiranja", upozorava WHO u godišnjem izvješću. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene