Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baš nemaju sreće

Dvije ciklone Jače od Xavera pogodit će Britaniju i Irsku do Nove godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjever Europe još se oporavlja od ciklona Xaver, koji je poharao područje od pritanskih otoka, preko zemalja Beneluksa, Njemačke, Skandinavije pa sve do Rusije, a već prijeti nova i jača ciklona.

Xaver, prema nekima i najjači ciklon u posljednjih 60 godina na području sjeverne Europe, osim što je uzeo više ljudskih života, napravio je i ogromnu materijalnu štetu. U tjednu pred nama, sjever Europe očekuju dvije nove snažne ciklone.

Pročitajte i ovo Kiša, ilustracija Upaljen meteoalarm Stiže velika promjena vremena: Izdano upozorenje zbog jakih pljuskova i grmljavine Stiže promjena vremena Vremenska prognoza Narednih dana očekuje nas pogoršanje vremena, do kada će trajati otkriva meteorolog Vikić-Topić

Prostrano područje sniženog tlaka zraka nalazi se nad morem između Grenlanda i Islanda, a sljedeća 2 dana tlak zraka u središtu ciklone dodatno će pasti, dok se sustav bude približavao Irskoj. To znači da bi već u utorak novo nevrijeme moglo pogoditi dijelove Irske i Velike Britanije, s orkanskim udarima vjetra, visokom plimom i valovima te popraćeno obilnim oborinama, prenosi Crometeo.

Superciklona pomela POLA SELA u Britaniji: 'Kuća nam se srušila pred očima!'

Ipak, za razliku od ciklona Xaver, navedeno nevrijeme neće se obrušiti na europsko kopno, već će u srijedu iznad Škotske okrenuti na sjeveroistok.

Frontalni sustav te ciklone potaknut će negdje oko Božića i stvaranje novog ciklonalnog centra iznad sjeverne Italije i Jadrana, što će našim krajevima donijeti obilne oborine.

Druga od dvije navedene ciklone pogodit će britansko otočje već u petak, no dobra vijest za ostatak Europe je ta što će i ona okrenuti na sjever i dalje od kopna.

Takvo izraženo zapadno visinsko strujanje sve do kraja godine podržavat će u cijeloj Europi toplije vrijeme od prosjeka za dio godine pa se pongdje prava zima neće niti osjetiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene