Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njima je uspjelo što nikome nije

G.I. JANE Dvije žene mijenjaju povijest američke vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Barack Obama je naredio vojsci da od 2016. počne uključivati žene u borbene postrojbe.

Dvije žene mijenjaju povijest američke vojske. Naime, dvije Amerikanke uspjele su proći tešku obuku za rendžere, jednu od najelitnijih postrojbi američke vojske. To se dogodilo prvi puta u povijesti jer je ženama do sada bilo zabranjeno sudjelovati u takvoj vrsti obuke. Međutim, kada u petak prime diplomu, neće se moći priključiti 75. rendžerskoj pukovniji.

Američka vojska tek treba ukinuti zabranu za sudjelovanje žena u borbenih jedinicama. Predsjednik Barack Obama je naredio vojsci da od 2016. počne uključivati žene u borbene postrojbe. Pentagon još uvijek analizira kako to učiniti, a otvaranje obuke za rendžere dio je tih napora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama iznad Žutog mora Srušio se američki F-16 Slika nije dostupna Nova sumnjiva pošiljka U pismu u američkoj vojnoj bazi otkrili 'moguće biološke otrove'

VIDEO Trčala 20 kilometara s 30 kg na leđima, noge je izdale 20m prije cilja

'Ova obuka dokaz je da svaki vojnik, bez obzira na spol, može doseći svoj puni potencijal', rekao je pomoćnik ministra za vojsku John M. McHugh a prenosi CNN.

Naporna obuka je trajala 61 dan - počela je u travnju, a u njoj je sudjelovalo 381 muškarac i 19 žena. Uz dvije žene prošla su je 94 muškarca.

Žene čine oko 15 posto pripadnika američke vojske. Otkako je Obama donio odluku, ministarstvo obrane objavilo je da je ženama otvorena 91.000 od 331.000 vojnih položaja koji im ranije nisu bili dostupni.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene