Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kobna poruka

12 riječi uništilo je život ove žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo je ostala bez posla, obitelj ju je osudila, a dobivala je i prijetnje smrću. Godinu dana nakon kobnog trenutka odlučila je ispričati svoju priču.

Dvanaest riječi bilo je dovoljno da upropaste život Justine Sacco. Izgubila je posao, nije imala sreće u ljubavi, a najgore od svega, dobivala je prijetnje smrću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Africi Premlatili gladnog dječaka u školi jer je pojeo malo više za doručak: Ravnateljica ga je prva počela tući Slika nije dostupna Dašak optimizma 'Zdravlje, HIV i ljudska prava tijesno su povezani'

Ona je najbolji dokaz da trebate dobro razmisliti prije nego nešto objavite na internetu, piše News.com.au.

Možda se i sjećate priče o ovoj djevojci. Ona je 2013. godine objavila koban Tweet - 'Idem u Afriku. Nadam se da se neću zaraziti AIDS-om. Šalim se. Bjelkinja sam'.

Više od godinu dana kasnije ova PR konzutantica odlučila se vratiti u središte pozornosti kako bi otkrila koliko razorna javna sramota na društvenoj mreži može biti.

Iako je, kada je shvatila do čega je ona dovela, obrisala spornu objavu, bilo je prekasno. Podsjetimo, ona je Tweet napisala prije ukrcaja u zrakoplov koji je letio iz Londona u Cape Town u prosincu 2013. Let je trajao 11 sati, a Tweet bi možda prošao neopaženo da ga nije uočio Sam Buddle koji ga je podijelio sa svojih 15 tisuća sljedbenika. I dok je Sacco drijemala u zrakoplovu, njezina objava širila se društvenim medijima i izazivala zgražanje.

Dobila otkaz i prije prvog radnog dana!

Sve se pretvorilo u noćnu moru, ne samo za nju, nego i njezinog poslodavca, tvrtku IAC. 'Ovo je nečuven, uvredljiv komentar. Zaposlenica je trenutno nedostupna jer je na letu', poručili su vrlo brzo iz tvrtke.

Traumatično iskustvo

Godinu dana kasnije Sacco objašnjava kako se jedna loša šala pretvorila u horor priču. Kaže da bi samo lud čovjek pomislio da bijelci ne mogu dobiti AIDS.

'Mislila sam da nema šasne da će bilo tko pomisliti da je to doslovno. Nažalost, ja nisam lik iz South Parka ili komičar tako da nisam imala razloga komentirati epidemiju na tako politički nekorektan način na javnoj platfromi', kaže i dodaje da je riječ o nevjerojatno traumatičnom iskustvu.

INFOGRAFIKA Ovako izgleda Twitter!

'Isplakala sam svoju tjelesnu težinu prva 24 sata', prisjetila se. Nije mogla spavati, budila se usred noći. Članovi obitelji poručili su joj da je okaljala njihovo ime.

Budite oprezni na društvenim mrežama

Javnost se nije zaustavila na jednom Tweetu, proučili su sve njezine objave 'vrijedne žaljenja'.

Iako je pobjegla iz New Yorka i pronašla novi posao, ismijavanje se nastavilo. Na kraju, susrela se sa Samom Biddleom koji se javno ispričao zbog retvitanja'.

Češki ministar 'oprao' na Twitteru britanskog premijera!

Svoju priču žena je podijelila s Jonom Ronsonon, autorom knjige koja se bavi javnim sramoćenjima. Protekle tri godine on se sastajao i s drugim osobama koje su se osramotile, a poruka knjige je jednostavna - budite oprezni što tvitate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene