Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Nakon pada projektila Poljska traži aktiviranje 4. članka NATO-a: Rusija optužuje Ukrajinu, oglasio se i Zelenski

Aktualno Galerija Piotr Muller Piotr Muller Foto: Afp Jacek Siewiera, šef ureda za nacionalnu sigurnost Jacek Siewiera, šef ureda za nacionalnu sigurnost Foto: DNEVNIK.hr Policija u Poljskoj - 1 Policija u Poljskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija u Poljskoj - 2 Galerija 1/4 >>
Dva projektila pala su na poljsko selo Pševoduv u blizini granice s Ukrajinom. Na mjestu su poginule dvije osobe.

 

  • Dva projektila pogodila su poljsko selo Pševoduv
  • Poljski premijer sazvao je hitan sastanak Odbora za nacionalnu sigurnost i obranu
  • Pentagon se oglasio u vezi pada projektila na poljsko selo nadomak granice s Ukrajinom
  • Mađarski premijer Viktor Orban sazvao sastanak Vijeća za obranu
  • Veleposlanici NATO-a imat će sastanak o članku 4. u srijedu
  • Moguće je da su u Poljskoj eksplodirali zalutali projektili
  • Nejasno je je li projektil ispalila Rusija ili je ukrajinski proturaketni obrambeni sustav oborio ruski projektil
  • Varšava podigla razinu vojne pripravnosti nakon incidenta
  • Poljska poziva na održavanje sastanka između članica NATO-a prema članku 4 ugovora
  • Rusija je zanijekala bilo kakvu umiješanost
  • SAD pruža punu podršku Poljskoj
  • Poljska tvrdi da je pala raketa ruske proizvodnje

Tijek događa pratite iz minute u minutu:

00:25 Američki general Patrick Ryder Pentagonu je izjavio kako je "očito riječ o ostacima ruske rakete koju je srušila ukrajinska vojska, a ne o namjernom gađanju". 

00:20 Poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je "projektil ruske proizvodnje" odgovoran za smrt dvoje ljudi u istočnom selu Pševoduv.

Glasnogovornik vanjskih poslova Lukasz Jasina rekao je da su "15. studenoga 2022. oružane snage Ruske Federacije više sati promatrale masivno granatiranje cijelog teritorija Ukrajine i njegove kritične infrastrukture. U 15:40 u selu Pševoduv projektil ruske proizvodnje pao je i usmrtio dvoje državljana Republike Poljske".

 

Jasina je potvrdio da je "ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau pozvao veleposlanika Ruske federacije u ministarstvu vanjskih poslova te zahtijeva hitna detaljna objašnjenja". 

00:10 Američki predsjednik Joe Biden ponudio je poljskom čelniku Andrzeju Dudi "punu podršku SAD-a za pomoć u istrazi Poljske", javlja Reuters.

U telefonskom razgovoru, poljski predsjednik dao je Bidenu najnovije informacije o istrazi o eksploziji u kojoj su poginule dvije osobe, a Biden je zauzvrat rekao da su SAD čvrste u svojim obvezama prema NATO- u.

Američki predsjednik također je telefonski razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

23:55 Vojni analitičar Ivica Mandić za Dnevnik Nove TV je komentirao incident u poljskom selu. Ustvrdio je kako je vjerojatno riječ o obaranju ruskog projektila od strane ukrajinskih obrambenih snaga. Smatra kako nije riječ o padu kompletnog projektila ili o napadu. Detaljniju analizu Ivice Mandića možete pronaći OVDJE.

23:10 Veleposlanici NATO- a sastat će se u srijedu na zahtjev Poljske na temelju članka 4. saveza, rekla su Reutersu dvojica europskih diplomata.

Prema članku 4. Ugovora o osnivanju saveza, članice mogu pokrenuti bilo koje pitanje od zabrinutosti, posebno u vezi sa sigurnošću zemlje članice.

Jedan od diplomata rekao je da će savez djelovati oprezno i ​​da mu treba vremena da provjeri kako se točno incident dogodio. 

Što je NATO-ov članak 4?

23:07 Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller rekao je na konferenciji za novinare da vlada razmatra hoće li pokrenuti članak 4 nakon eksplozije u Przewodówu. To bi značilo da će se članice NATO-a savjetovati o daljnjim akcijama.

Članak 4 NATO ugovora pokriva scenarij u kojem se država članica osjeća ugroženom od druge zemlje ili terorističke organizacije.

Ugovorna klauzula kaže: "Stranke će se međusobno savjetovati kad god je, po mišljenju bilo koje od njih, ugrožen teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka."

30 država članica tada započinju službene konzultacije na zahtjev ugrožene članice. U razgovorima se razmatra postoji li prijetnja i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

Međutim, članak 4. ne znači da će postojati izravan pritisak da se djeluje.

Ovaj mehanizam konzultacija pokrenut je nekoliko puta u povijesti NATO-a. Jedan primjer je prije godinu dana, kada su turski vojnici poginuli u napadu iz Sirije.

U tom slučaju NATO se odlučio konzultirati, ali nije ništa poduzeo.

Piotr Muller Piotr Muller (Foto: Afp)

23:05  Nakon razgovora s američkim predjsjednikom Joe Bidenom, predsjednik Poljske Andrzej Duda razgovarao je i s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim

Na mjesto nesreće poljski policijski i vojni stručnjaci analizirat će krhotine projektila nakon čega će biti jasnije o čemu je riječ.

22:50 Ako je nesreća bila namjerna, bit će vojni odgovor NATO-a, kazao je Marcin Zaborowski, savjetnik poljskog Senata.

22:46 Na društvenim se mrežama pojavio video koji navodno prikazuje mjesto gdje je udario jedan od ruskih projektila.

22:43 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kazao je kako Ukrajina ponovno potvrđuje svoju punu solidarnost s Poljskom i spremna je pružiti svu potrebnu potporu. Kolektivni odgovor na ruske akcije mora biti čvrst i principijelan. Među neposrednim radnjama: samit NATO-a uz sudjelovanje Ukrajine za izradu daljnjih zajedničkih akcija.

22:40 Poljski predsjednik Andrzej Duda sada razgovara s američkim kolegom Joeom Bidenom, rekao je šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost Jacek Siewiera.

22:33 "Što se dulje Rusija bude osjećala nekažnjivo, to će biti više prijetnji bilo kome u dometu ruskih projektila. Ispaljivati ​​projektile na teritorij NATO-a! Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost! Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati", rekao je Volodimir Zelenski koji je izrazio Poljacima svoju sućut za poginule istaknuvši da je ovo ruski raketni udar na kolektivnu sigurnost.

22:29 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako je uznemirena izvještajima o eksploziji u Poljskoj, nakon masovnog ruskog raketnog napada na ukrajinske gradove.

"Izražavam svoju sućut i svoju najjaču poruku podrške i solidarnosti s Poljskom i našim ukrajinskim prijateljima", napisala je.

22:25 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg napisao je na svom Twitter profilu da je razgovarao s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom

"Izrazio sam sućut zbog gubitka života. NATO prati situaciju i saveznici se pomno konzultiraju. Važno je da se utvrde sve činjenice."

22:17 Poljska vlada potvrdila je da je došlo do eksplozije u kojoj su poginula dva građanina, dodajući da se "podiže pripravnost vojnih jedinica" te dodala da zemlja provjerava treba li se aktivirati članak 4 NATO-a što bi značilo da će se održati sastanak članica NATO-a nakon što njihov teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost budu ugroženi. 

Članak 4. Stranke će se zajednički savjetovati uvijek kada, prema mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka

22:14 Francuski predsjednik Emmanuel Macron traži "potrebne provjere" o podrijetlu eksplozije u Poljskoj, prenosi Le Monde.

22:11 Predsjednik Vijeća Europe Charles Michel kazao je kako je šokiran viješću da je projektil ili drugo streljivo ubilo ljude na poljskom teritoriju.

"Moja sućut obiteljima. Mi smo uz Poljsku. U kontaktu sam s poljskim vlastima, članovima Europskog vijeća i drugim saveznicima.

22:09 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u utorak, nakon što su ruski projektili pogodili istok Poljske i ubili dvije osobe, da Hrvatska stoji solidarno uz članicu EU i NATO-a.

22:02 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baebock rekla je da Njemačka prati izvješća da su ruske rakete prešle u Poljsku, dodajući da je u kontaktu s Poljskom i drugim članicama NATO-a, prenosi Reuters.

21:59 Ruski državni mediji već nagovještavaju kako su zapravo ukrajinske, a ne ruske rakete pogodile poljski teritorij. 

Državna novinska agencija Ria Novosti citirala je ruskog vojnog stručnjaka koji je tvrdio da ruske krstareće rakete "ne bi mogle dosegnuti poljski teritorij, ali ukrajinski raketni sustavi zemlja-zrak S-300, koji ne rade normalno, mogu".

Nekoliko prokremaljskih Telegram kanala objavilo je slične tvrdnje.

21:56 Oglasilo se i rusko Ministarstvo obrane komentirajući pad dva projektila na poljsko selo Prewedow.

"Izjave poljskih medija i službenika o navodnom padu ‘ruskih’ raketa u oblasti naselja Pševoduv predstavljaju namjernu provokaciju u cilju eskalacije situacije. Ruska sredstva nisu izvršila nikakve napade na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice" prenosi Sputnjik.

U Ministarstvu su istaknuli da fragmenti koje su poljski mediji u žurbi objavili s lica mjesta u selu Pševoduv nemaju nikakve veze s ruskim oružjem.

21:51 Evo gdje se nalazi pogođeno poljsko selo Prewodow.

21:47 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak objavio je na svom Twitter profilu kako udar na Poljsku nije nesreća, već namjerno planirani "pozdrav" iz Ruske Fedracije, koji je, prema njegovim riječima, prerušen u "pogrešku". 

"To se događa kada zlo ostane nekažnjeno, a političari se bave pacifikacijom agresora", napisao je. 

21:40 Jedan neimenovani dužnosnik NATO-a komentirao je za Sky News večerašnji događaj. 

Kazao je: "Razmatramo ova izvješća povezana s eksplozijom u Poljskoj i blisko koordiniramo s našom saveznicom Poljskom."

Sve su oči trenutno uprte u NATO, nakon što je opetovano tvrdio da će zaštititi "svaki pedalj" svog teritorija od ruske agresije u Europi.

Rusija je odbacila navodni udar.

21:37 Navodi da su ruski projektili pogodili selo u Poljskoj "nevjerojatno su zabrinjavajući", priopćio je večeras američki State Department.

Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika ministarstva, rekao je da Washington radi na utvrđivanju što se dogodilo i odlučivanju o odgovarajućim sljedećim koracima.

Dodao je da je "važno" utvrditi je li pad projektila u Poljskoj nesretan slučaj ili namjerna akcija.

Ranije je Pentagon rekao da ne može potvrditi izvješća iz Poljske.

21:28 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je na optužbe da su ruske rakete večeras pogodile selo u istočnoj Poljskoj.

Rekao je da je "dugo upozoravao" da ruske akcije "nisu ograničene na Ukrajinu".

Dodao je da je "potrebna akcija" nakon "ruskih raketnih napada na teritorij NATO-a" te je događaj opisao kao "značajnu eskalaciju."

Rekao je: "Što duže Rusija bude osjećala nekažnjivost, to će biti više prijetnji bilo kome u dometu ruskih projektila. Ispaljivati projektile na teritorij NATO-a!

"Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu sigurnost! Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo djelovati."

21:15 Mađarski premijer Viktor Orban sazvao je sastanak Vijeća za obranu nakon što su isporuke sirove nafte naftovodom Družba obustavljene i nakon što je došlo do eksplozije u selu u istočnoj Poljskoj blizu granice s Ukrajinom.

Mađarski ministar obrane konzultirao se telefonom s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom prije sastanka, rekao je Orbanov šef tiska državnoj novinskoj agenciji MTI.

21:07 Iz hrvatskog Glavnog stožera oružani snaga za Dnevnik Nove TV potvrđeno je da Hrvatska u Poljskoj ima trenutno četiri svoja časnika u NATO misiji te da nitko nije ozlijeđen

21:00 Reuters je citirao Lukasza Kucya, časnika na dužnosti u obližnjoj vatrogasnoj postaji, koji je kazao: "Vatrogasci su na licu mjesta, nije jasno što se dogodilo."

20:47 Američki Pentagon rekao je danas da ne može potvrditi izvještaje da su dva ruska projektila prešla Poljsku i ubila dvoje ljudi, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder dao je novosti tijekom brifinga za novinare u utorak:

"Svjesni smo medijskih izvješća u kojima se navodi da su dva ruska projektila pogodila lokaciju unutar Poljske blizu ukrajinske granice. Mogu vam reći da u ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile ta izvješća i da to dalje istražujemo.

Na poljsko selo pala dva ruska projektila

Na poljsko selo Przewodów koje se nalazi nedaleko od granice s Ukrajinom navodno su pala dva ruska projektila. Dvije su osobe poginule na licu mjesta, prenosi Sky News.

Poljski premijer sazvao je hitan sastanak odbora za pitanja nacionalne sigurnosti i obrane, objavio je u vladin glasnogovornik Piot Müller na Twitteru, dok je visoki američki obavještajni dužnosnik rekao da su ruski projektili prešli u Poljsku, članicu NATO-a, ubivši dvoje ljudi, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Zgrada pogođena u napadu na Kijev RAT U EUROPI Uzbune i žestoki napadi u cijeloj Ukrajini, rakete padaju na Kijev: "Pogođene su stambene zgrade"

Žice se nalaze pet kilometara od granice s Ukrajinom. Predstavnici lokalne samouprave nisu davali informacije o incidentu. Interia je kontaktirala vatrogasce u Hrubieszówu, ali je njihov glasnogovornik odbio komentirati.

Projektili su pali na sušaru za žito. Između ostalog, uništena elementi lokalne infrastrukture i poljoprivredni traktor. Neslužbeno se doznaje da se na mjestu eksplozije pojavio krater

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene