Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo 7 glasova protiv

Duma odlučila: Amerikanci više ne smiju usvajati ruske siročiće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski parlament usvojio je u petak velikom većinom glasova zakon Dime Jakovljeva, ruski odgovor na američki 'zakon Magnitskog' i kojim se, među ostalim, uvodi zabrana na usvajanje ruske djece u SAD-u, javljaju ruski mediji.

Za zakon je glasovalo 420 zastupnika, sedam je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Belgijski premijer Alexander De Croo Izbori su u lipnju Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju

Ovaj zakon odnosi se na bilo koju zemlju koja krši prava Rusa, a ne samo na SAD, i uvodi zabranu rada u Rusiji za neprofitne organizacije koje se bave politikom i financiraju iz SAD-a, kao i za neprofitne organizacije čija djelatnost predstavlja prijetnju interesima Rusije.

Zakon nazvan je po ruskom dvogodišnjem dječaku koji je preminuo u SAD-u, gdje je usvojen u jednoj američkoj obitelji, nakon što ga je usvojitelj ostavio zatvorenog u automobilu na velikoj vrućini. Američki je sud odlučio da usvojitelj nije kriv za smrt dječaka.

>> Putin zabranio: Ruska siročad ne smiju postati Amerikanci?

Zakona predviđa zabranu ulaska u Rusiju za Amerikance koji su počinili neki zločin ili prekršaj protiv ruskih građana u inozemstvu ili koji su u tome sudjelovali. Također predviđa i zamrzavanje njihovih sredstva u Rusiji.

Međutim, najosjetljivije pitanje u ovome zakonu je zabrana usvajanja ruske djece za američke građane i otkazivanje američko-ruskog sporazuma na tom području.

Donošenje zakona Dime Jakovljeva odgovor je na američko usvajanje tzv. zakona Magnitskog. Američki Senat usvojio je 6. prosinca taj akt koji određuje američkoj vladi da uskrati vize ruskim dužnosnicima upletenima u zatvaranje, zlostavljanje ili smrt Sergeja Magnitskog, odvjetnika koji je umro u zatvoru 2009., a istraživao je slučajeve navodne korupcije u ruskim državnim tvrtkama.

Magnitski je umro u zatvoru u Moskvi tijekom istrage o navodima da je pomogao britanskom investicijskom fondu Hermitage Capital Management, koji je vodio William Browder da izbjegne plaćanje poreza. Browder je protjeran iz Rusije kao državni neprijatelj, a Magnitski je umro samo nekoliko dana prije nego što je trebao isteći rok od godinu dana koliko je mogao biti zadržan u zatvoru bez optužnice.

Obama je prošli tjedan potpisao taj zakon čime je on stupio na snagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene