Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Drnovšekova obitelj protiv pretjerivanja s korištenjem njegova imena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi obitelji nedavno preminulog Janeza Drnovšeka obratili su se predsjedniku Danilu Tuerku i upozorili na "dobronamjerne, ali neprimjerene" inicijative kojima se želi obilježiti spomen na život i djelo tog slovenskog političara i državnika.

U pismu Tuerku oni tvrde da su masovne inicijative o davanju imena Janeza Drnovšeka ulicama, parkovima i školama, te podizanje spomenika, do kojih je došlo odmah nakon Drnovšekove smrti, "u suprotnosti s njegovim duhom".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Interaktivna karta U nekoliko klikova doznajte koliko se ljudi na svijetu zove i preziva baš kao vi Slika nije dostupna Objavio rješenje Juričan se ipak smije zvati Bandić: "To ime zasad nema negativne konotacije. Ne bi se smio zvati Adolf Hitler"

Članovi Drnovšekove obitelji smatraju da su mogući iskreniji i sadržajno bogatiji načini kako sačuvati uspomenu na njega i na njegove poruke da treba činiti dobro, brinuti za svoje bližnje i čuvati prirodu.

Ljubljanske gradske vlasti su nekoliko dana nakon pogreba objavile da će imenom Janeza Drnovšeka biti nazvana prva gradska avenija koja će povezivati središte grada s novim sportsko-trgovačkim centrom Stožice. U Mariboru je najavljeno da će po njemu nazvati jedan od najljepših gradskih trgova, a slično namjeravaju učiniti u Ptuju i u drugim gradovima. U selu Kisovec, gdje je Drnovšek rođen, po njemu će se nazvati osnovna škola, a u Zagorju ob Savi gdje je pokopan trebao bi dobiti gradski park i spomen-obilježje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene