Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Angažirano 7.000 specijalaca

Drakonske mjere osiguranja za posjet Angele Merkel Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drakonske mjere osiguranja prilikom posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Grčkoj.

Deseci tisuća prosvjednika bacali su kamenje na policiju kako bi probili kordon i približili se zgradi parlamenta u kojoj se odvijao susret Merkel-Samaros. Policija iz cijele Grčke je u Ateni.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Slika nije dostupna Smirila strasti Njemački mediji: "Merkel u zadnji čas spriječila sukob na Meditaranu. Vojska je već bila pripravna"

Njemačka kancelarka nalazi se pod neviđenim mjerama osiguranja. Zbog prosvjednika koji su ju dočekali - u Atenu su stigli policajci iz cijele zemlje i čak 7000 specijalaca.

Ovo je njezin prvi posjet Grčkoj od izbijanja krize u eurozoni 2009. godine. S prosvjednicima se Merkel nije srela, nego je daleko od njih Grčkoj tek poslala poruku.

'Želim da Grčka ostane u eurozoni. Puno je postignuto. Ima još puno toga napraviti, a Njemačka i Grčka će usko surađivati', poručila je Merkel.

Posjet njemačke kancelarke velik je bio izazov za cijelo osiguranje. A kako je čuvati najštićenije osobe na svijetu - zna stučnjak za sigurnost Dubravko Gvozdanović, koji je osiguravao papu.

>> Grci joj poručili da ode; Merkel: Znam da vam je teško, ali tako mora biti

'Otvoreni prostori su izrazito rizični za osiguranje', rekao je.

Svaki kutak u tim situacijama mora se nadzirati. Prozori moraju biti zatvoreni, a na krovovima moraju biti specijalci s puškama. Posebno je važna i trasa kretanja koja se danima prije dolaska štićene osobe pregledava, osigurava i priprema.
Unaprijed se za svaku štićenu osobu priprema i hrana.

'Primjerice, da američkom predsjedniku netko ponudi grožđe s placa, služba bi savjetovala da se takva hrana ne prihvaća. Ono što bi trebalo posebno naglasiti jest da političar dužnosnik takvu hranu smije prihvatiti, ali nikako konzumirati. Populistički pristup dodvoravanja građanstvu kod štićenih osoba ne smije postojati', dodao je.

Na sreću, svi inozemni dužnosnici koje je Hrvatska ugostila, došli su i otišli iz naše zemlje - bez ikakvih problema.
Unatoč napetoj atmosferi, upravo je tako prošao i posjet Angele Merkel Ateni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene