448650
448650
448650
448650
448650

Dragičević i Hernadi pod istragom zbog privatizacije 'Energopetrola'

  • , 01.09.2016., 11:06
  • Autor:
  • komentara

Tomislav Dragičević i Zsolt Hernadi pod istragom su županijskog tužiteljstva u Sarajevu, potvrdila je glasnogovornica tužiteljstva.

 
 
 
 
Dragičević i Hernadi pod istragom BiH tužiteljstva (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)
Dragičević i Hernadi pod istragom BiH tužiteljstva (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)

Bivši predsjednici uprave INA-e Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi pod istragom su županijskog tužiteljstva u Sarajevu zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije tvrtke "Energopetrol", potvrdila je uglasnogovornica tužiteljstva Azra Bavčić.

"Dragićević i Hernadi u ovom slučaju imaju status osumnjičenika", kazala je Bavčić dodavši kako je osumnjičen još jedan mađarski državljanin.

Dodala je kako u interesu istrage ne može govoriti o detaljima.

Skupina bivših dioničara "Energopetrola" još je 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te tvtrtke osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine

Prema tom ugovoru konzorcij INA-MOL trebao je u roku od tri godine uložiti 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 76 milijuna eura) u "Energopetrol". Umjesto toga, kako se navodi u prijavi, oni su stavili pod hipoteku imovinu "Energopetrola" i podigli kredit od 55 milijuna KM (28 milijuna eura ), a u 2010. su uzeli novih 95 milijuna KM (48,5 milijuna eura) kredita.

Kaznena se prijava odnosila na članove Upravnog i Nadzornog odbora "Energopetrola" imenovanih nakon što je konzorcij INA-MOL preuzeo vlasništvo nad sarajevskom tvrtkom no u njoj nisu bila imena Dragičevića i Hernadija.

Zbog sporne privatizacije "Energopetrola" pred Općinskim sudom u Sarajevu po odvojenoj optužnici vodi se postupak protiv osam bosanskohercegovačkih državljana, uključujući nekadašnjeg predsjednika vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića i direktora Energopetrola" prije privatizacije Namika Bušatlića. Tereti ih se za sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.

To je suđenje u tijeku.

Konzorcij INA-MOL u srpnju je od vlade FBiH kupio dodatni vlasnički paket "Energopetrola" pa sada posjeduje 67 posto dionica te tvrtke. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se