Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez konkurencije

Dragan Čović jednoglasno izabran za novog/starog šefa HDZ-a u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanici na 12. Saboru HDZ-a BiH jednoglasno su u subotu na novi predsjednički mandat izabrali Dragana Čovića, hrvatskog člana BiH Predsjedništva koji je rekao kako je program njegove stranke jačanje Bosne i Hercegovine i njezin ulazak u EU i NATO te postizanje ravnopravnosti Hrvata.

Čović na stranačkoj konvenciji održanoj u Mostaru nije imao protukandidata i izabran je aklamacijom više od 520 izaslanika. U obraćanju nakon izbora rekao je kako je glavni cilj njegove stranke jačanje BiH, ostvarenje jednakopravnosti Hrvata i euroatlantska budućnost zemlje.

Pročitajte i ovo Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH UZ PODRŠKU MILORADA DODIKA Dragan Čović: ''Čuvajte Republiku Srpsku, iznijeli ste toliko emocija da vam svi mogu zavidjeti'' Andrej Plenković PORUKA IZ MOSTARA Plenković: ''Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. i muči Hrvate u BiH''

“Ovo je naša domovina. Želimo je dijeliti s Bošnjacima i Srbima, i ostalim građanima. Želimo samo jedan put za BiH, i to je euroatlantski put”, rekao je Čović u obraćanju sabornicima.

Istaknuo je da će stranka raditi na promjeni unutarnjeg uređenja zemlje poštujući njezin suverenitet i nedjeljivost. “Nema unutarnjih podjela u BiH, jednakopravnost Hrvata nije crtanje nikakvih novih karata. Granice BiH su utvrđene i definirane priznanjem u UN-u i u tome okviru treba razgovarati o racionalnijem preuređenju zemlje”, rekao je Čović.

Postignut dogovor o uspostavi vlade Federacije BiH

Govoreći o sadašnjem položaju Hrvata u Federaciji BiH istaknuo je da moraju imati polovicu vlasti kako bi bili jednakopravni. Izrazio je očekivanje da će sadašnje vlasti iskoristiti četverogodišnji mandat kako bi BiH mogla vjerodostojno aplicirati za članstvo u EU.

“Nema prepreke da to napravimo do 2017. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će zaživjeti je znak kako nam je Europska unija otvorila vrata i pokazala put, ali moramo shvatiti da to traži preinake u BiH sukladno očekivanjima tri naroda i njezinih građana”, rekao je Čović.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je kao izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na Saboru istaknuo snažnu potporu BiH na njezinu europskom putu te ostvarenju jednakopravnosti hrvatskog naroda. “Samo ravnopravnost triju naroda, napose Hrvata, jamac su stabilnosti i mira u BiH”, rekao je Reiner.

Snimljenom video porukom izaslanicima 12. Sabora HDZ-a BiH obratio se i predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul koji je čestitao HDZ-u BiH i Čoviću na uvjerljivoj pobjedi među Hrvatima na posljednjim izborima u BiH te pozvao ovu i druge stranke članice EPP-a da potaknu reforme koje bi zemlju približile Europskoj uniji.

"Europska pučka stranka vjeruje u europsku budućnost BiH. Pučke stranke u BiH trebaju iskoristiti sudjelovanje u vlasti i potaknuti reforme kako bi zemlja izašla iz političke i gospodarske slijepe ulice", rekao je Daul, predsjednik najsnažnije europske političke grupacije.

U programskoj deklaraciji koja je prihvaćena na Saboru stranke, HDZ-a HDZ BiH je istaknuo sedam politika kojima se inzistira na provedbi ustavnih promjena, reformi izbornog zakona kako bi se osiguralo da legitimne hrvatske predstavnike ne biraju drugi narodi, te na jačanje gospodarstva i zaustavljanje trenda odlaska mladih ljudi iz ove zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene