455613
455613
455613
455613
455613

Čović: Ni iskreni prijatelji poput premijera Plenkovića ne mogu puno pomoći

  • , 02.11.2016., 10:38
  • Autor:
  • komentara

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, upozorio je, u intervjuu za Dnevni avaz, na očitu krizu funkcioniranja vlasti u toj zemlji.

 
 
 
 
Dragan Čović (Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL)
Dragan Čović (Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL)

Stanje u BiH vrlo je zabrinjavajuće, a kriza funkcioniraja vlasti očita je i u takvoj situaciji ni iskreni prijatelji poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ne mogu puno pomoći, izjavio je u srijedu član Predsjedništva BiH Dragan Čović za sarajevski list "Dnevni avaz".

Predsjednik HDZ-a BiH za Plenkovića je rekao kako je jedan od onih prijatelja iz Hrvatske koji je posebno pomogao u tijelima Europske unije.

"On želi biti do kraja praktičan promotor interesa na europskom putu", kazao je Čović dodajući kako od toga nema puno koristi ako političari u BiH sami "ne zasuču rukave".

Posebno je zabrinut blokadama u Federaciji BiH jer vladajuća koalicija HDZ-a BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) ne funkcionira.

"Ovo sadašnje stanje vrlo je zabrinjavajuće", upozorio je Čović ističući kako se kasni s važnim zadaćama za napredak BiH na putu k Europskoj uniji.

Početkom prosinca Europska bi komisija u BiH trebala proslijediti upitnik o spremnosti BiH za kandidatski status, a sada je jasno kako je izgubljena ranija dinamika provedbe reformi.

Čović je podsjetio kako je od provedbe lokalnih izbora 2. listopada praktično sve stalo, pa čak ne zasjeda ni parlament FBiH iako je pred njim ogroman posao.

"Prošlo je mjesec od izbora, a nemamo nikakovg napretka. Bojim se da se nastavlja politika da jedno obećavamo, a ništa konkretno se ne događa", rekao je Čović upozoravajući kako je zastoj vidljiv i na županijskim razinama vlasti, posebice u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Lider HDZ-a BiH smatra da je nužno mijenjati neke ljude u tijelima vlasti, no puno važnije je jasno političko stajalište i dogovor o provedbi reformi na razini lidera političkih stranaka.

Potvrdio je ipak kako neće biti promjena vlasti na državnoj razini, odnosno kako u nju neće ulaziti Savez nezavisnih socijaldemokrfata (SNSD) Milorada Dodika, unatoč činjenici da je ta stranka ostvarila značajan rezultat na proteklim lokalnim izborima. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se