Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo odvjetnika i novinarke

Doživotni zatvor ultranacionalisti Tihonovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oskovski sud osudio je u ultranacionalista Nikitu Tihonova u na doživotni zatvor zbog ubojstva ruskog odvjetnika Stanislava Markelova i novinarke Anastazije Baburove 2009. godine, a njegovu djevojku i suučesnicu u ubojstvu Jevgeniju Hasis na 18 godina zatvora

Markelov i Baburova ubijeni su 19. travnja 2009. u središtu Moskve nakon konferencije za novinare poznatog odvjetnika, aktivnog člana antifašističkog pokreta i glasnog kritičara kršenja ljudskih prava u Čečeniji. Baburova, novinarka Nove Gazete, ubijena je jer je bila očevidac Markelova ubojstva.

Porota je proglasila Tihonova (31) i Hasis (26) krivima za ubojstva 28. travnja. Oboje su povezani s ilegalnom ultranacionalitičkom skupinom Ruski obraz. Porota je zaključila da su oni osjećali netoleranciju i ideološku mržnju prema odvjetniku jer je on zastupao "žrtve i optužene koji su predstavljali antifašističke vrijednosti". U vrijeme iznošenja presude Tihonov i Hasis su se zagrlili. Odvjetnici su odmah najavili žalbe na presudu.

Markelov je zastupao i ubijenu novinarku Nove Gazete Anu Politkovsku koja je pisala o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji, a surađivao je i s aktivistima koji su se borili protiv kršenja prava u ruskoj vojsci. Posljednjih godina u Rusiji se dogodilo više ubojstava aktivista za ljuska prava i novinara, ali je samo nekoliko tih slučajeva službeno riješeno. Čak i u slučajevima kada su počinitelji izvedeni pred lice pravde naručitelji ubojstva nisu otkriveni. (HIna)

Pročitajte i ovo Ilustracija, Miroslav Plišo Ne idu u pritvor Zaštitari swingerskog kluba pretukli sina poznatog odvjetnika, napadnuta i vozačica taksija. Pokušali i pucati na policajca, oglasio se otac Donald Trump u sudnici Svjedočio pred porotom Trump tuži svog bivšeg odvjetnika za više od 500 milijuna dolara: Nazvao ga rasistom i govorio povjerljive stvari

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene