Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda američkog suda

Doživotni zatvor kubanskom špijunu iz State Departmenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni analitičar State Departmenta Kendall Myers osuđen je na doživotni zatvor zbog špijuniranja za Kubu, koje je trajalo gotovo tri desetljeća.

Njegova supruga i partner u špijuniranju Gwendolyn, osuđena je na šest i pol godina zatvora. Kendall Myers (73) se u studenome 2009. izjasnio krivim za špijunažu i prisluškivanje. Gwendolyn Steingraber Myers (72) priznala je krivnju za zavjeru da prikuplja i prenosi informacije o nacionalnoj obrani. Kao dio kazne, par je također pristao isplatiti vladi više od 1,7 milijuna dolara odštete u novcu i drugoj imovini, što je procijenjena plaća Kendalla Myersa tijekom godina rada za američku vladu i tajno špijunirao za Kubu, izvijestile su američke TV postaje. Myersi se nisu morali odreći 12-metarske jedrilice, s kojom su ranije planirali otploviti u mirovinu na Kubu.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu

'Ako netko prezire američku vladu u tolikoj mjeri kao što to izgleda da je kod vas slučaj, onda možete spakirati svoje torbe i otići', rekao je okružni sudac Reggie Walton, izričući presude. Dvojac je uhićen u lipnju 2009., nakon više sastanaka s prikrivenim agentom FBI-ja, kojem su priznali svoje aktivnosti u ime Kube. Ti su sastanci snimljeni na video i audio zapisima. Sudski dokumenti opisuju da je špijunski bračni par bio motiviran divljenjem prema Fidelu Castru i kubanskoj revoluciji. Oni su koristili šifrirana imena - Kendall Myers bio je poznat kao agent 202, a Gwendolyn Myers kao agent 123 i agent E-634.

Koristili su se kratkovalnim predajnikom iz svoje kuće u Washingtonu za komunikaciju sa svojim kubanskim voditeljima. Par je također priznao da se sastajao s kubanskim agentima na izletima u inozemstvo na raznim mjestima, uključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Meksiko, Brazil, Ekvador i Argentinu. Kendall Myers radio je u Institutu za diplomatsku službu State Departmenta, a kasnije u Odjelu za obavještajni rad i istraživanja. Sigurnosnu propusnicu za 'strogo povjerljive' materijale imao je od 1985. Prema sudskim dokumentima, Myers je rekao prikrivenom agentu FBI-on da je obično podatke State Departmenta pamtio ili bilježio, a povremeno je nosio povjerljive dokumente kući. Gwendolyn Myers je rekla da je ona obrađivala informacije koje su slane njihovim kubanskim kontaktima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene