Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakao rata

Došao je s obitelji posjetiti rođake, sada živi u kući s 90 ljudi: "Počinjemo gubiti nadu. Djeca se bude vrišteći"

Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze
Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze Foto: Afp
Ibrahim Al-Agha i njegova supruga Hamida uživali su na produženom odmoru u Gazi kada su počeli izraelski zračni napadi na taj teritorij.

Par irskih državljana želio je da njihovo troje djece, koji su rođeni u Dublinu, upozna svoje palestinske rođake te kulturu i jezik svojih roditelja. Umjesto opuštenih obiteljskih druženja, obitelj se susrela s eksplozijama i napadima.

"Bombardiranja su stalna", ispričao je Ibrahim, koji je zajedno s obitelji u jednom trenutku spakirao stvari u svom stanu u gradu Gazi i otišao. Sklonili su se u kuću Ibrahimovih roditelja u južnom gradu Khan Younis.

Kako je sve više ljudi bježalo na jug, pridružili su im se rođaci i prijatelji koji nisu imali gdje boraviti i kuća je sada dom za 90 ljudi. Njegova obitelj, kaže Ibrahim, nikada nikoga ne bi odbila, piše BBC.

Život za 90 sustanara u kući s četiri spavaće sobe nije lak. Grupa pokušava spavati u smjenama, po dvoje na madracu. Ibrahim, inženjer, uklonio je prozore iz okvira kako bi spriječio da staklo ozlijedi ljude u slučaju mogućeg napada dronom, ali im je blokirana opskrba hranom, vodom i strujom.

"Od trenutka kada se probudimo do trenutka kada odemo spavati -  samo pokušavamo preživjeti", kaže on.

Pročitajte i ovo Snimka ispaljivanja rakete u pojasu Gaze Iz minute u minutu Izraelci objavili novu snimku napada na bolnicu, Netanyahu: "Svijet danas zna istinu". Erdogan se obrušio na Zapad: "Dolijevaju ulje na vatru"

Među sustanarima je i 30-ero djece od kojih je desetoro mlađe od pet godina.

"Stalno traže hranu i vodu, a mi je pokušavamo nabaviti koliko god možemo. Jako je teško. Mi stariji možemo podnijeti glad, ali kada djeca traže hranu, kako da ih odbijemo?" kazao je Ibrahim.

Posebno je zabrinut za zdravlje trudnice i starijeg dijabetičara za kojeg kaže da će uskoro ostati bez lijekova. Ako se netko ozbiljno razboli, oni ga neće moći odvesti u bolnicu.

 

I Ibrahimova djeca duboko su pogođena ovim događajima. Omar i Eileen - stari samo tri i četiri godine - uplaše se svaki put kad čuju udar ili eksploziju, a Ibrahim i njegova žena pokušavaju im odvratiti pažnju igrajući se s njima.

Pročitajte i ovo Napadi na Gazu - 1 Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Izrael uhitio Hamasove operativce, u napadima na Gazu ubijeno 1500 djece: "Bebe su spavale u svojim kućama, a onda je došao udar"

Pročitajte i ovo Manje soli - manji mortalitet - 4 Jedemo pametnije? Znate li da Hrvati u godinu dana pojedu više od 1100 šlepera jednog začina koji može biti opasan? A to je čak i smanjenje u odnosu na neke prošle brojke

Noću im metež može prekinuti san te se probude vrišteći. Ali Ibrahim kaže da je njegov osmogodišnjak Sami najviše uznemiren situacijom te da se boji da će ga pogoditi dronovi.

"On razumije što se događa. Može osjetiti frustraciju kroz koju prolazimo i stvarno je zabrinut", priča otac. 

Dok se uvjeti u Gazi pogoršavaju, Ibrahim i njegova obitelj daju sve od sebe da se vrate u Dublin i u kontaktu su s irskim veleposlanstvom u vezi s evakuacijom. U subotu su krenuli na vrlo riskantno putovanje od Khan Younisa do graničnog prijelaza Rafah s Egiptom - jednog od dva kopnena puta iz pojasa Gaze.

Pročitajte i ovo Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije

Ali kad su stigli tamo, Ibrahim kaže da su primili poruku iz veleposlanstva u kojoj im je rečeno da se vrate. Sada se brine da možda neće imati dovoljno goriva kako bi ponovno mogao doći do granice ako se prijelaz - koji je trenutno zatvoren - ponovno otvori. Čak i ako ima goriva, mogao bi izgubiti komunikaciju s veleposlanstvom ako se telefonske mreže prekinu.

"Počinjemo gubiti nadu", kazao je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene